zlatko hasanbegović ministar kulture

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović iznio je danas na sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora razloge za razrješenje Stručnog povjerenstva za neprofitne medije. Saborski Odbor za medije zaključio je u petak kako je ministar kulture Zlatko Hasanbegović odluku o razriješenju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije donio sukladno svojim zakonskim ovlastima. Za takav zaključak izjasnila se većina članova Odbora, odnosno od njih 13, ‘za’ ih je glasovalo sedam, četiri protiv, a dva suzdržana.

“Temeljem mišljenja samog povjerenstva sredstva su dodijeljena za 2015. godinu. To nije prijeporno, ulazimo u novu proračunsku godinu i za povjerenstvom kao takvim više nema potrebe, neovisno potpuno o mom osobnom mišljenju o njegovu sastavu. Sve ono što sam rekao; mjerila, sastav, članovi, sve to nije imalo presudnu ulogu, već novi proračun i nova medijska strategija budući da me stara ni na koji način ne obvezuje”, rekao je Hasanbegović.

Dodao je da će osobno na sebe preuzeti praćenje ostvarivanja programa i trošenja sredstava putem nadležnih stručnih službi u Ministarstvu, poput revizije.

“Iako neki neutemeljeno misle da ću imenovati novo povjerenstvo sastavljeno od ideoloških antipoda i novac usmjeriti u suprotnome smjeru moje je načelno stajalište, koje ću uskoro u sklopu kulturne politike i oblikovati, da nema potrebe za nastavkom novčanog podupiranja bilo kojeg neprofitnog medija putem medijske politike Ministarstva kulture, a ukoliko vlada donese odluke da je to potrebno, postoje drugi resori”, rekao je.

Hasanbegović je rekao da je procedura razrješenja utemeljena na zakonu i pravilnicima. “Treba pročitati odluku, ovo povjerenstvo nema propisanu proceduru razrješenja jer nije riječ o kulturnom vijeću čiju problematiku uređuje drugi zakon”, rekao je Hasanbegović.

U pozadini cijelog problema je, naglasio je, tzv. medijska kulturna politika njegove prethodnice Andreje Zlatar Violić.

Podsjetio je kako je, u sklopu Ministarstva kulture na početku 2013. utemeljen Odjel za medije, čija je zadaća bila izrada nacionalne medijske politike i stvaranje zakonodavnih i financijskih pretpostavki za “pluralističan medijski prostor”, a sve je, tvrdi, ostalo u području lijepih želja “na razini beživotnih teorijskih elaborata”.
“Upućen je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima i onima koji se trebaju tek utemeljiti te su provedena tri natječaja za dodjelu sredstava temeljem lutrijskih sredstava, koje je Ministarstvu preusmjerila Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u ukupnom iznosu od 3 milijuna kuna po pojedinačnom natječaju”, pojašnjavao je ministar kulture članovima Odbora.

Cijelu priču su, kaže, pratile brojne kontroverze, učestale optužbe za sukob interesa članova Povjerenstva, kritike za nepotizam, klijentelizam, nejasna mjerila, za ideološku uskogrudnost i sektaštvo, promjene odluka u zadnji čas te dodjela sredstava mimo natječaja diskrecijskom odlukom mimo ministrice i javne svađe. “Konkretan dokumetiran slučaj je i odluka nadležnog tijela u vezi s dodjelom sredstava internetskom portalu Autograf mimo odluka Povjerenstva”, podsjetio je Hasanbegović.

Svrha samog projekta je promašena jer su se, tvrdi ministar Hasanbegović, podupirale ideološke platforme određenog usmjerenja, a što je, ističe, samo po sebi negacija medijskog pluralizma.
“Prema programu zatečenog odjela u Ministarstvu koji mi je uručen po primopredaji ova se praksa trebala još ambicioznije nastaviti sukcesivnim povećanjem sredstava u 2016. na 6 milijuna kuna plus povećanje postotka lutrijskih sredstava”, kazao je.

Nenad Stazić (SDP) Hasanbegovića je prozvao da je njegovoj odluci o ukidanju Povjerenstva prethodilo otvoreno pismo udruge “U ime obitelji”, koja se obrušila na Povjerenstvo uz argument da im na natječaju za 2014. godinu nije odobrilo sredstva za njihov portal dok se novac davao nepostojećim portalima. “Ne znaju da je novac namijenjen i za poticanje osnivanju novih medija”, rekao je Stazić.

Hasanbegović mu je uzvratio kako je riječ o potpunoj koincidenciji te da uopće nije znao za sadržaj tog otvorenog pisma kao i da ono nije ni na koji način imalo ulogu u donošenju njegove odluke.
Iako je naglasio kako će njegovo ministarstvo biti uvijek otvoreno za suradnju sa saborskim tijelima, Hasanbegović je ustvrdio kako “saslušanje” danas smatra svojevrsnim presedanom jer mu je neobično da se sazivaju sjednice za pitanja kao što je njegova odluka jer ta pitanja nisu u saborskoj nadležnosti.

Hasanbegović je, podsjetimo, Povjerenstvo razriješio 27. siječnja i tada rekao kako će Vlada i Ministarstvo kulture kreirati potpuno novi pristup prema medijima, posebno prema koncepciji potpore neprofitnim medijima.

Sazivanje sjednice Odbora za medije zatražilo je šest oporbenih članova tog odbora: SDP-ovci Nenad Stazić, Darko Parić, Damir Tomić, Davor Bernardić, HNS-ov Goran Beus Richembergh te manjinski zastupnik Veljko Kajtazi.

U zahtjevu za sazivanje sjednice šestorka je predložila da se na sjednici raspravlja o razrješenju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije te da na nju dođe i ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Prijepodne će zasjedati i Mandatno-imunitetno povjerenstvo, koje treba potvrditi zamrzavanje zastupničkog mandata zadarskoga gradonačelnika Božidara Kalmete (HDZ), koji se iz Sabora povlači jer misli da istodobno ne može kvalitetno obnašati obje dužnosti.

Odbor za izbor i imenovanja trebao bi, nakon povratka bivših članova Vlade u zastupničke klupe, do kraja popuniti preostala mjesta u saborskim odborima.

(Hina)