haidar diabFoto: HRT

U protekla 24 sata Europu je potresao novi val terorističkih napada – ubojstvo ruskog veleposlanika u Ankari, incident u Zurichu, napad na Božićnom sajmu u Berlinu. Je li riječ o propustima sigurnosnih službi? Kakva je sigurnosna situacija u Europi? Što nas čeka? O tome su sinoć u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, urednika i voditelja Domagoja Novokmeta, govorili  član Vijeća za domovinsku sigurnost prof. dr. sc Vlatko Cvrtila, dr. sc. Mirko Bilandžić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, novinar Deutsche Wellea Srećko Matić i novinar “Večernjeg lista” Hassan Haidar Diab.

Strategija nacionalne sigurnosti je stara i definitivno je izvan vremena i zato treba napraviti novu. To je zaključak sastanka Vijeća za domovinsku sigurnost s premijerom Plenkovićem, kazao je sinoć član tog vijeća Vlatko Cvrtila. Stručnjak za sigurnost smatra da Europska unija od kad je ostala bez Velike Britanije više nije igrač koji može nešto promjeniti na globalnoj razini. Ipak dodao je kako Hrvatska nije direktno ugrožena od terorista iako nema apsolutne sigurnosti. Da je međunarodna zajednica najveći krivac za rat u Siriji smatra novinar “Večernjeg lista” Hassan Haidar Diab. Ponajviše što je štitila 10 tisuća pobunjenika koji su u Siriju otišli iz zapadnih zemalja. S njim se složio i dr. sc. Mirko Bilandžić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji smatra da se taj rat mora završiti pod svaku cijenu. Ipak, svako rješenje jednog problema na Bliskom istoku stvorit će novi, zaključio je.

“Teroristi nisu amateri, oni se za te akcije pripremaju. Njemačka zna sve o Islamskoj državi, ali jako je teško doći do potencijalnoga odgovora tko će biti terorist u Berlinu”, kazao je Bilandžić. Prije su terorističke organizacije najviše vremena provodile kako bi napravile plan kako počiniti napad i s mjesta pobjeći, a danas su se pravila igre promijenila. “Vi uzmete automobil i zaletite se u ljude iz političkih razloga i imate terorizam. Tko će to predvidjeti? Član Vijeća za domovinsku sigurnost ukazao je kako je Europol upozoravao na potencijalne terorističke napade za vrijeme božićnih blagdana. “Prošle godine upozorenja koja su bila, očito su bila samo upozorenja jer se ništa nije dogodilo, no očito su se sada određene grupacije drugačije pripremile.” Dodao je kako je moguće da će se u narednim danima događati iste stvari. “Ali možda i ne samo u sljedećih nekoliko dana. Ja se bojim da bi se takvi akti mogli događati intenzivno upravo u Njemačkoj zbog izbora sljedeće godine.”

Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić kazao je kako je opasnost o napadima na božićne sajmove postojala i prije dolaska izbjeglica. “Dobijali smo upozorenje da postoji latentna opasnost od terorizma u Njemačkoj. Ne nakon Pariza već i puno prije Pariza je opasnost postojala.” Zato, kazao je, njemačke obavještajne organizacije kažu da nije pitanje hoće li se dogoditi teroristički napadi već kada, gdje i u kojem obujmu. Dodao je kako je Angela Merkel ozbiljno shvatila napade kao prijetnju za njen mogući reizbor i da će zato promjeniti izbjegličku politiku.

“Terorizam je i ovaj puta dokazao da je kontinuitet i da je nepredvidivi”, kazao je dr. sc. Mirko Bilandžić. Usporedio je slučaj iz Berlina s onim iz Nice. “Bojim se da će teroristi bit još kreativniji u svojoj brutalnosti. Oni uvijek istražuju kako države funkcioniraju i traže sve kreativnije načine kako bi izvršili svoje planove bez da ih se u tome zaustavi”, zaključio je. Jedan od ciljeva ISIL-a je stvaranje jačeg antagonizma kako bi europska društva odgovorila nasilno ili neitegrirajuće prema došljacima, što će kod njih izazvati određenu frustraciju zbog čega će ih se lako vrbovati da učine terorističku akciju, pojasnio je stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila. Tako zapravo Europa sama sebi stvara neprijatelje i ulazimo u začarani krug.  Da su teroristički akti i ubojstva u Njemačkoj za očekivati, smatra novinar “Večernjeg lista” Hassan Haidar Diab. “Izgleda da zapadna sigurnosna služba nije shvatila upozorenje ozbiljno. Već više od godinu dana analitičari i stručnjaci za sigurnost upozoravaju na napade, no europski čelnici vode samo pasivnu politiku.” Europska unija pod hitno mora poduzeti zakone, pa i na rubu kršenja ljudskih prava kako bi spriječila ekstremizaciju Islama, dodao je.

Što se tiče atentata u Ankari, Cvrtila je kazao kako će posljedica tog događaja biti pojačana sigurnost svim diplomatima, kako u Turskoj tako i u drugim dijelovima svijeta. Taj događaj neće utjecati na proces poboljšanja odnosa između Turske i Rusije zbog previše zajedničkih interesa, van onih po pitanju Sirije koji im se, naravno, ne poklapaju. “Sigurno će se Rusija uključiti u borbu protiv terorista i na teritoriju same Turske.” Bilandžić je na to dodao kako će se odnos dviju zemalja voditi ka stabilizaciji. Kazao je i kako se u povijesti nije baš često događalo da ruski diplomati budu ubijani, što zapravo puno govori o Rusiji koja će sada morati poslati snažnu poruku.

Izvor: Sloboda.hr/HRT