kukuriku plan 21 grčić čačić

“Vlada je izabrana iz moralnih razloga i tu se osramotila. Korupcija koju je ova Vlada razvila graniči s onom Vlade Ive Sanadera. No očekujem da će HDZ-ova politika omogućiti da ova Vlada nastavi dalje”, istaknuo je u emisiji Otvoreno Žarko Puhovski.

Prošlo je tri godine od pobjede Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima. Saborska oporba protekle tri godine smatra neuspješnima, dok se vladajući pravdaju da je s obzirom na zatečeni nered u državi puno toga učinjeno. O pitanju tome što je ostalo od Plana 21 u emisiji Otvoreno razgovarali su prof. dr. sc. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dr. Drago Prgomet, zamjenik predsjednika HDZ-a, Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke-reformista i prof. dr. sc. Žarko Puhovski, politički komentator.
                 
“Htio bih čuti u kojim javnim poduzećima je došlo do korupcije. Ogromne reforme smo napravili”, otpovrnuo je ministar Grčić te istaknuo kako javnost slabo uviđa sve pozitivne koje je ova Vlada napravila, a za što su odgovorni i mediji.

“Dogodila se integracija u EU, industrija raste, izvoz raste možda najviše u posljednjih 20 godina, no u investicijama smo zapeli”, rekao je Grčić.

“Nažalost, ne dijelim optimizam potpredsjednika Vlade. Pad BDP-a, broj nezaposlenih, broj ljudi pod ovrhama, više uplaćujemo no što izvlačimo iz europskih fondova, mladi se iseljavaju, vlada apatija, pripadamo među pet najkorumpiranijih zemalja EU-a”, nabrojao je Prgomet na što je potpredsjednik Vlade uzvratio da statistički podaci govore upravo suprotno.

Radimir Čačić naveo je kako je Vlada bila čvršća dok je on bio u njoj.

“Nije bilo soliranja pojedinih ministara kao danas. Zaboravljaju se stvari koje smo tada napravili: riješili smo problem brodogradnje, zatim je tu fiskalizacija, pa legalizacija 800.000 nelegalnih objekata. U prvoj godini smo trebali povući još oštrije poteze”, rekao je Čačić.

“Bez temeljnih promjena u javnoj upravi nema gosopdarskog napretka. To se provodi uz dijalog i ne u jednom mandatu. Uz to, Vlada nije komunicirala s oprobom u vezi bitnih pitanja kao što su ustavne promjene”, izjavio je Prgomet.

Čačić je pak uzvratio da tome nije tako te da za promjene nisu potrebni nikakvi mandati.

“Za svaki projekt postoji velik otpor. Pogledajte samo monetizaciju autocesta. Da, ima problema u komunikaciji s oporbom: ona je protiv onoga što je sama predlagala”, dodao je Grčić, na što se nadovezao Čačić primjedbom da je situacija farsična.

“Monetizaciju treba napraviti, to nije predmet za referendum”, izjavio je Čačić.

Na pitanje je li poplava referenduma znak da javnost ne vjeruje Vladi, Puhovski je odgovorio potvrdno.

“Premijer jednostavno ne zna komunicirati s onoma kojima bi morao”, rekao je Puhovski.

“Ne vjerujem da će ova Vlada bilo što učiniti, niti da će doći do prijeveremenih izbora. No vjerujem u novu vladu”, zaključio je Prgomet.