branko grčić

“Građani sada prepoznaju da mogu povećati kvalitetu svog života, tako da mogu početi trošiti kune koje su stavljali na stranu”, rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić u subotu, te najavio da se može očekivati novo porezno rasterećenje, čime bi se povećale plaće građanima jer se pokazalo da to potiče osobnu potrošnju, a time i rast gospodarstva.

“U idućem razdoblju od ove Vlade ili, bolje rečeno, od SDP-a u novoj Vladi može se očekivati novi korak u povećanju plaća građana ili nova faza poreznog rasterećenja plaća. Dokazano je da to utječe na oživljavanje potrošnje naših građana i gospodarski rast”, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvitka i EU fondova Grčić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, predstavljajući detalje izvješća o bruto domaćem proizvodu (BDP).

Državni zavod za statistiku (DZS) u petak je objavio kako je u drugom tromjesečju BDP porastao 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, više nego u prethodnom kvartalu i najviše od 2008. godine.

Pritom su porasle sve sastavnice BDP-a, od osobne potrošnje, izvoza i državne potrošnje, do investicija. Osobna potrošnja, najveća sastavnica BDP-a porasla je u proteklom kvartalu 0,6 posto na godišnjoj razini, što se, kazao je Grčić, zahvaljuje poreznom rasterećenju početkom ove godine, koje je dovelo do rasta plaća za više od milijun ljudi, a time i osobne potrošnje.

Grčić je, između ostalog, istaknuo da su investicije u proteklom kvartalu porasle po prvi puta od 2008. godine, što se zahvaljuje i povećanom povlačenju sredstava iz EU fondova. Prema podacima DZS-a, u proteklom su kvartalu investicije porasle za 0,8 posto na godišnjoj razini.

Prema nedavno objavljenom financijskom izvješću Europske komisije, Hrvatska je, pak, 2014. godine povukla 173,6 milijuna eura više nego što je uplatila u EU proračun. Taj višak znatno je veći nego u 2013., kada je Hrvatska bila u plusu u odnosu na uplate u EU proračun za 49,6 milijuna eura. U prvih šest mjeseci ove godine, pak, Hrvatskoj je iz EU proračuna isplaćeno 2,8 milijardi kuna u odnosu na prošlogodišnjih 1,1 milijardu.

“Zar ovih 2 milijarde više investicija u šest mjeseci samo iz EU fondova, što je 6 posto rasta ukupnih investicija, nije direktni doprinos ove Vlade oživljavanju najvažnije komponente BDP-a, a to su upravo investicije”, kazao je Grčić, osvrnuvši se na komentare iz oporbe da je gospodarstvo poraslo po inerciji, a ne zbog rada Vlade. (Hina)