Auschwitz nacistički logor

Jedan gospodin iz Pennsylvanije, koji je godinama tvrdio kako je žrtva holokausta koji je preživio nacistički logor, lokalnim novinama poslao je pismo isprike u kojem priznaje kako je cijelu priču izmislio. Točnije, 91-godišnji Joseph B. Hirt, umirovljeni psiholog, napisao je pismo od 15 stranica te ga poslao na adresu LNP medijske grupe u Lancasteru nakon što je jedan učitelj našao rupe u njegovoj priči koju godinama prepričava po školama, akademijama i institucijama.

Hirt je 15. travnja, kao i mnogo puta ranije po drugim školama, održao prezentaciju na akademiji Lowell koju je posjetilo oko tisuću ljudi, uključujući i djecu iz škole. U publici se tada našao i Andrew R. Reid koji radi kao učitelj već 14 godina. Njemu se učinilo kako neki djelovi priče gospodina Hirsta baš i ne štimaju, a nakon nekoliko tjedana istraživanja, na Scribdu je objavio sve ono iz Hirtove priče što se nije podudaralo sa stvarnim događajima.

‘Mjesecima smo tražili utočište u Jugoslaviji’

“Nisam bio zatvoren tamo. Nisam svojom pričom htio umanjiti ili zasjeniti događaje koji su se u nacističkim logorima zaista događali lažno tvrdeći kako sam bio osobno upleten u sve te događaje”, priznaje 91-godišnjak u pismu objavljenom u Lancaster onlineu, mediju koji je ujedno objavio i optužbe profesora povijesti nakon što su osvanule na Scribdu.

Naime, Hirt je tvrdio kako su ga nacisti zarobili 1941. godine u Beogradu te da je u Auschwitzu proveo osam mjeseci. Nakon što se, pričao bi, provukao ispod električne ograde, uspio je pobjeći te uz pomoć američke vojske otići u SAD. Profesor koji ga je raskrinkao, prvo je provjerio nalazi li se njegovo ime na listi zatvorenika Auschwitza. Nije ga našao. Ubrzo nakon toga otkrio je i da je čovjek na fotografiji iz Auschwitza, koju Hirt pokazuje kao svoju, zapravo jedan američki vojnik snimljen 1945. godine, kad je sasvim drugi koncentracijski logor oslobođen – Dachau.

Auschwitz nacistički logor

Gospodin Hirt u pismu se pravda kako se njegova obitelj, porijeklom iz Poljske, zaista susrela s raznim opasnostima tijekom ratnih godina te su proveli mnogo mjeseci tražeći sigurno utočište u Jugoslaviji i Italiji te su nekoliko puta pokušali pobjeći prije nego su susreli saveznike SAD-a koje su ih predale američkim vojnim trupama. “Tranzicija na život u SAD-u bio je težak zbog konstantnog osjećaja straha kojeg se nismo mogli riješiti”, kaže.

‘Nadao sam se da će me posjet Auschwitzu osloboditi’

Mnogo godina kasnije, gospodin Hirt je odletio u Europu kako bi se suočio, kako je rekao, sa svojim demonima. “Tad sam vidio kako je Auschwitz postao čista i ispolirana turistička destinacija gdje su vodiči pričali pročišćenu verziju povijesti logora, a neki posjetitelji su čak i otvoreno dovodili u sumnju priče o nacističkoj okrutnosti”, kaže Hirt, kojeg je to sve jako pogodilo.

“Nepodnošljivo nijekanje i ignoriranje istine učinili su me odlučnijim da održim uspomene živima. Nadao sam se kako će posjet tom mjestu poslužiti kao katarza za moju nesanicu, noćne more i strahove, ali nije. Umjesto toga, u jednom sam trenutku odlučio učiniti sve što je u mojoj moći da spriječim gubitak istine iz vremena života (i smrti) u Auschwitzu”, pokušao je pojasniti Hirt u svom pismu.

‘Molim vas da mi oprostite’

Posvetio se čitanju memoara iz Auschwitza te razgovorima s preživjelima, a to je u njemu, kaže, potaknulo osjećaj odgovornosti da podijeli njihovu poruku na način da se ona čuje i razumije. “Strah je još uvijek uz mene, narastao je do mjere da sam intervirao u snažnu i važnu poruku koristeći pogrešne metode kako bih je održao nezaboravnom”, kazao je Hirt koji si je čak dao na ruku tetovirati broj zatvorenika iz Auschwitza, a riječ je o broju koji je imao Primo Levi, ugledni talijanski spisatelj te čovjek koji je zaista preživio nacistički logor. Hirt pak kaže kako se zapravo tetovirao u čast gospodinu Leviju (iako je na raznim predavanjima dizao rukav da bi pokazao ‘svoj’ broj).

“Molim vas da mi oprostite ako osjećate da možete, oprostite mi ako osjećate da morate, ali zadržite istinu i sjećanje na holokaust uvijek u svom srcu i umu”, pozvao je Hirt zavarane ljude, a njegov izdavač automatski je stopirao objavljivanje memoara koji su uskoro trebali izaći. Na kraju svog opsežnog pisma naveo je kako je zatražio stručnu psihološku pomoć te je zamolio ljude da se mole za njega.

“Drago mi je što je gospodin Hirt javno priznao što je napravio i ispričao se. Vjerujem da samo istina može potpuno osloboditi čovjeka”, komentirao je pak profesor koji je raskrinkao 91-godišnjaka.

Izvor: Telegram.hr
Foto: Youtube/Wikipedia