oprostiti dug otpis dugova otpis duga fina

U Registru otpisa duga na današnji dan evidentirano je 1.836 zahtjeva građana od čega su do sada odobrena 972 zahtjeva, objavila je u petak Financijska agencija (Fina) na svojim mrežnim stranicama.

Iz Fine navode da je od ponedjeljka, 2. veljače, do danas, 27. veljače u podne, na šalterima u svim Fininim poslovnicama izdano ukupno 19.936 pregleda duga, a na internetskoj aplikaciji otpis duga – javna objava registriralo se 22.335 građana koji su provjerili zadovoljavaju li kriterije glede prihvatljive vrste duga.

Pregled duga sadrži sve relevantne podatke o dužniku i njegovom dugu sa stanjem na dan 30. rujna 2014. godine.

Do sada je najviše izdanih pregleda duga u Zagrebu 3.702, potom u Splitu 2.176, Bjelovaru 2.144, Osijeku 1.723, Rijeci 1.381.

Najmanje je pregleda duga izdano u Dubrovniku 130, potom u Požegi 198, Gospiću 205, Vukovaru 253 itd.

Pregled duga izdaje se građanima/dužnicima iz obje prihvatljive kategorije (A i B), koji prema kriteriju visine i vrste duga mogu podnijeti zahtjev za otpust/otpis duga ili odgodu ovrhe, s tim da za građane/dužnike iz kategorije B, procedura podnošenja zahtjeva počinje od 3. travnja 2015. godine, navode iz Fine.

Zahtjev za otpis duga od 2. veljače mogu predati korisnici minimalne naknade, pomoći za uzdržavanje i osobne invalidnine (A kriterij), a od početka travnja zahtjev će moći predati građani čija su mjesečna primanja manja od 2.500 kuna (za samca) ili 1.250 kuna po članu kućanstva, a koji nemaju druge nekretnine osim one u kojoj žive, nemaju oročen novac te nemaju ugovor o stambenoj štednji (B kriterij).

Iz Fine su danas priopćili i da je od 26. veljače građanima uključenim u model otpisa duga, putem aplikacije registar otpisa duga, omogućena provjera statusa zahtjeva za otpust/otpis duga odnosno odgodu ovrhe, koju je građanin kao dužnik podnio vjerovniku.

Građani mogu pristupiti podacima u registru otpisa duga korisničkim imenom i lozinkom koji su kreirani i građanima/dužnicima uručeni prilikom izdavanja pregleda duga.

Na taj način građani mogu provjeriti je li zahtjev koji su dostavili vjerovniku zaprimljen te koji je status obrade predmeta tj. je li zahtjev za otpust/otpis ili odgodu duga odobren, odbijen ili je označen kao nepotpun jer ne sadrži sve propisane elemente i priloge.

Vlada je sredinom siječnja usvojila sporazum o oprostu dugova najsiromašnijim građanima koji duguju kumulativno do 35.000 kuna, a koji nemaju novca ni imovine kojim bi ga vratili. Dugovi se otpisuju za građane koji su blokirani duže od godinu dana najviše do 35.000 kuna, od čega do 25.000 kuna duga prema državnim poduzećima te do 10.000 kuna prema bankama, teleoperaterima i ostalim vjerovnicima.

Prvi korak u podnošenju zahtjeva je da dužnik provjeri u poslovnici ili na web stranici Fine, ili u pet ovlaštenih centara za socijalnu skrb (Zagreb, Varaždin, Rijeka, Osijek, Split) je li na popisu dužnika koji mogu podnijeti zahtjev za otpis duga, a ako se nalazi na tom popisu može zatražiti ispis pregleda duga u ovlaštenim centrima za socijalnu skrb ili na 175 lokacija Fine.

Građani koji se nalaze na popisu dužnika potom dostavljaju vjerovniku popunjen i potpisan zahtjev za otpust/otpis duga, a imaju li dug prema više vjerovnika, onda zahtjeve, zajedno s potrebnom dokumentacijom, odvojeno upućuje svakom vjerovniku od kojeg traži otpust/otpis duga. Podnošenjem zahtjeva dužnik ulazi u registar otpisa duga.