bečFoto: Reuters

Mrzovoljni konobari u Beču su tradicija poput “štrudle” od jabuka, no vlasnica kafića smještenog u jednom od najprepoznatljivijih i najposjećenijih dijelova grada nadmašila je ostale kolege odlučivši gostima naplaćivati punjenje mobitela.

Galina Pokorny, vlasnica kafića u Hundertwasserovoj kući, umorna od turista koji u obilasku poznatog zdanja satima pune baterije svojih mobitela i ostatih “gadgeta”, odnedavno tu uslugu naplaćuje jedan euro. No to se odnosi samo na goste kod kojih usluga traje više sati.

“Turisti stalno traže utičnice, utičnice, utičnice…. Mislim, oprostite… a tko će to platiti?”, kaže Pokorny, vlasnica kafića Terrasencafe smještenog u kolorističnom kompleksu stanova što ih je dizajnirao slavni austrijski arhitekt.

Gosti koji baterije svojih mobitela pune petnaest minuta, ne moraju doplatiti kavu ili piće koje konzumiraju, no sat vremena se naplaćuje.

“Vlasnica sam kafića, a ne internet-cafea. Ljudi dođu i misle da im je sve dostupno i besplatno… Ma ni oči ujutro ne otvaram besplatno”, pojašnjava gazdarica Pokorny.

Naknadu je uvela prošle godine, no pozornost javnosti njezina je odluka privukla u srijedu kada je tabloid Oesterreich na svojim stranicama donio članak o “bizarnoj doplati” u jednome bečkom kafiću.

Doplata se odnosi i na punjenje baterija laptopa i tableta, a za sve koji žele napuniti više gadgeta cijena se uvišestručuje, ovisno o njihovu broju.

Nezadovoljne klijente možda može utješiti činjenica da je pristup bežičnom internetu i dalje besplatan.

Izvor: Sloboda.hr/Hina