kolinda grabar kitarović ostavka milanović

Predsjednica Republike Kolinda Grabart Kitarović poručila je u srijedu kako ne smatra svojom greškom to što je premijera Zorana Milanovića pozvala na ostavku, ističući kako je to napravila svjesno, pokušavajući pokazati uzaludnost aktualne komunikacije s predsjednikom Vlade, odnosno nužnost suradnje na dobrobit države i građana.

Moraju surađivati za dobrobit građana

“Ne, nisam pogriješila. Napravila sam to svjesno, kako bih demonstrirala koliko je takva vrsta komunikacije uzaludna i kako takvim načinom komuniciranja možemo samo izgubiti i jedni i drugi”, izjavila je Grabar Kitarović za Dnevnik Nove TV, u svom prvom predsjedničkom intervjuu.

“Ovakvim načinom, na koji je premijer Milanović meni poslao pismo, a da ga ja uopće nisam dobila, nego sam o njemu čitala u medijima, dok sam ja istovremeno njemu najavila inicijativu za sazivanje sjednice Vlade sukladno svojim ustavnim ovlastima, i u kojem sam najavila nekoliko tema. Dakle, ja sam iz medija pročitala nešto što je bilo potpuno protuustavno, gdje on mene poziva na davanje konkretnih mjera, njihovih učinaka i financijskih i svih drugih. Odgovorila sam mu na takav način zato što svi mi u svemu ovome moramo surađivati”, istaknula je.

Predsjednica je rekla kako je prvoga dana po dolasku u svoj ured na Pantovčaku, kao prvu osobu koju je nazvala telefonom, nazvala upravo premijera Milanovića, i to zato jer drži da njih dvoje moraju surađivati na dobrobit države i građana. “I to se mora dogoditi, svatko od nas mora suspregnuti ego. Znate da se danima pisalo o tome da mi premijer Milanović nije čestitao. To me ne zanima, pružila sam ruku suradnje i dalje je pružam i želim da je premijer prihvati”, rekla je.

Nije pod kontrolom HDZ-a

Ustvrdila je kako cilj njezina prijedlog za sazivanje tematske sjednice Vlade, s pet pitanja za koja smatra da na njima može vrlo dobro surađivati s premijerom i Vladom, nije bio izazivati sukobe. “Ja ne želim doći na tu sjednicu Vlade i postavljati neugodna pitanja ili izazivati incidente. Upravo suprotno, Mislim da u tome zajednički možemo napraviti puno više”, poručila je Grabar Kitarović.

Pisanim pozivom na ostavku, dodala je, premijeru je htjela pokazati i da ne može ponižavati državne institucije, pa tako ni instituciju predsjednice Republike. “Tu nije u pitanju mišljenje o meni samoj niti o meni kao predsjednici, to je pitanje institucije predsjednice i volje građana koji su izabrali tu predsjednicu. Pa i volje građana koji nisu meni dali glas, ali koje ja želim zastupati. Dakle, moramo poštivati institucije i zato je moj odgovor bio takav, da bi dokazala da neću dopustiti da se gaze ni institucije ove zemlje, ali niti građani”, istaknula je.

Odbacila je ocjene iz raznih političkih analiza kako je njezin odnos s premijer, koji već dva dana izaziva salve kritika, svjedoči kako je ona pod kontrolom HDZ-a, da je brane stranački ljudi koji to nakon njezinog stupanja na predsjedničku dužnost više ne bi smjeli, pa čak i da ide na ruku Milanoviću kako bi ojačao svoju poziciju u SDP-u.

“Ništa od toga nije točno. Normalno, članovi HDZ-a imaju pravo na svoje mišljenje kao i svatko drugi u ovoj državi, kao i analitičari s druge strane. Apsolutno nikoga ne tražim da staje u moju obranu, sebe mogu najbolje braniti. Želim biti ono što sam istaknula u svom inauguracijskom govoru – predsjednica svih građana i želim se ponašati na taj način. I zato i dalje ustrajem na suradnji”, naglasila je Grabar Kitarović.