kolinda grabar kitarović hdz bujica

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović gostovala je sinoć u vrlo gledanoj emisiji Bujica, tijekom koje je, među ostalim, govorila je o „niskim udarcima“ Milanovićeva predsjedničkog kandidata Ive Josipovića, njegovom prijedlogu ustavnih promjena u predizborne svrhe, konfliktima unutar državnog vrha, neodgovornom vođenju vanjske politike, susretu s kardinalom Bozanićem.

“Nisam očekivala tako „niske udarce“ od predsjednika Josipovića – koji se voli predstavljati kao uljuđeni gospodin. Takve podvale plasiraju samo oni koji nemaju nikakav politički program. Gospodina Josipovića nikada neću napadati kao osobu, nego ću ga isključivo pitati što je učinio u zadnjih pet godina, je li ostvarena „Nova pravednost“ te zbog čega smatra da bi i sljedećih pet godina trebao voditi Hrvatsku. Uvjerena sam da će narod prepoznati moj program i prepoznati moju iskrenost – u predsjedničku utrku ne idem zbog sebe, nego radi boljitka naše države”, kazala je tom prigodom Kolinda Grabar Kitarović, prenosi Hrsvijet.

Timing otvaranja razgovora o ustavnim promjenama ocijenila je potpuno promašenim.

“Ako je mislio da treba mijenjati Ustav, onda je imao pet godina da pokrene takvu inicijativu. Neozbiljno je i neodgovorno koristiti temeljni državni akt u politikantske, predizborne svrhe. Kako će na to gledati ozbiljne države koje od nas očekuju pravnu stabilnost? Kako će na to gledati investitori kada se svako malo mijenja Ustav? U trenutku kada se hrvatsko gospodarstvo raspada, deplasirano je govoriti o ustavnim promjenama. Ustav nije kriv za stanje u kojem se nalazi Hrvatska – za gospodarsku su katastrofu isključivo krivi nesposobna SDP-ova vlada i predsjednik Josipović. Koji uporno odbija pozvati Vladu na odgovornost i dovesti u pitanje to što ona radi”, poručila je Grabar Kitarović.

Kritizirala je i Josipovićev odnos prema Vladi Zorana Milanovića.

“Gospodin Josipović – koji je ovisan o SDP-u – ne koristi svoje ustavne ovlasti kako se ne bi zamjerio premijeru Milanoviću. Predsjednik bi morao biti u stanju „lupiti šakom o stol“ i reći SDP-ovoj vladi da ovako više ne može. Morao bi biti u stanju iskoristiti svoju ustavnu ovlast i zatražiti održavanje tematske sjednice Vlade o stvarnim problemima Hrvatske – o gospodarskoj krizi, egzodusu mladih, nepostojećoj vanjskoj politici… – što se itekako tiče njegovih ovlasti. Kada postanem predsjednica RH, prvo što ću napraviti jest sazvati sjednicu Vlade”, istaknula je predsjednička kandidatkinja HDZ-a.

Osvrnula se i na susret s kardinalom Bozanićem.

“Dugo i srdačno smo razgovarali o stanju u Hrvatskoj. Kardinala Bozanića sam informirala o svojim stajalištima, o tome što namjeravam zastupati u kampanji te na koji ću način obnašati dužnost predsjednice RH. O detaljima razgovora za sada ne bih govorila”, zaključila je Kolinda Grabar Kitarović.

Procjenjuje se da je intervju s Kolindom Grabar Kitarović pratilo više od 300.000 gledatelja u Hrvatskoj, BiH i iseljeništvu.