Vijeće za obranu kolinda grabar-kitarović milanović

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović održali su sastanak Vijeća za obranu u Vili Prekrižje.

U skladu s planiranim, danas je u Uredu Predsjednice Republike Hrvatske održana 8. sjednica Vijeća za obranu, koju su zajednički sazvali Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i Predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Na sjednici su, kako je navedeno u važećem Zakonu o obrani, sudjelovali svi članovi Vijeća za obranu, a uvodna stručna izlaganja su održali ministar obrane Ante Kotromanović te načelnik Glavnog stožera, general zbora Drago Lovrić.

“U konstruktivnim razgovorima u kojima su sudjelovali svi članovi Vijeća, naznačena je potreba održavanja uspostavljene dinamike provedbe ključnih projekata u opremanju i modernizaciji Oružanih snaga, koji su naznačeni u Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga 2015.-2024. Pored obalnih ophodnih brodova, suvremenih topničkih sustava PzH-2000 te ostalih programa modernizacije, posebno je ukazano na prioritetnu modernizaciju radarskih sustava za nadzor pomorskog područja Republike Hrvatske, kao i na neophodnost izrade stručne studije o modelima modernizacije borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, tijekom 2015. godine”, istaknuli su iz Ureda Predsjednice.

Vijeće za obranu kolinda grabar-kitarović milanović

Isto tako, naglašena je potreba zadržavanja postojeće razine obrambenog proračuna i njegovo postupno povećavanje u vremenu koje dolazi, a u skladu s realnim gospodarskim mogućnostima Republike Hrvatske.

“U cilju sagledavanja i osmišljavanja dugoročnih procesa nadgradnje i podizanja razine ukupnih sposobnosti obrambenog sustava Republike Hrvatske, kao i višegodišnjeg programiranja i planiranja ljudskih, materijalnih i financijskih resursa, istaknuta je potreba izrade i donošenja ključnih strateških dokumenta iz područja obrane i nacionalne sigurnosti”, zaključili su iz Ureda Predsjednice.