Gordan Lauc i dalje polemizira s Faktografom. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Iako se u zadnje vrijeme često sukobljavam s Faktograf.hr koji mi je čak zabranio komentiranje na njihovim Facebook stranicama, ipak mislim da je jako važno da postoje mehanizmi za provjeru informacija koje se objavljuju na internetu. Iz prve ruke znam da je Faktograf nekad za mišljenje pitao renomirane znanstvenike, koji su onda i potpisivali svoja mišljenja.

Jedan takav primjer sam i pohvalio, na što me često podsjećaju screenshotom te pohvale. Međutim u posljednje vrijeme ocjenu istinitosti pojedinih vrlo kompleksnih pitanja potpisuju osobe koje nemaju nikakvu školsku spremu iz tog područja, pa primjerice kao u posljednjem slučaju ocjene moje objave autor ne razlikuje cijepljenje (čin unošenja cjepiva u tijelo) od covid-potvrde (administrativne potvrde o cijepljenju, preboljenju, ili testiranju), te stoga potpuno pogrešno utvrđuje činjenice.

Javno sam pitao za školsku spremu Petra Vidova, autora te ocjene i glavnog urednika Faktografa, no nikakvu informaciju nisam dobio. Zato sada javno molim Faktograf da provjeri istinitost moje pretpostavke koja glasi:Facebook je utvrđivanje istine na hrvatskom dijelu interneta povjerio osobi koja nema nikakvu formalnu edukaciju te bez ikakve daljnje provjere kao istinu prihvaća osobne stavove koje bez minimalnog poznavanja područja kao autor napiše Petar Vidov, a kao glavni urednik to odobri taj isti Petar Vidov.

Pretpostavljam da onda sam sebi odobri i honorar za taj isti uradak (nekada su mišljenja honorirali s po 2.000 kn po mišljenju, tako da s jednim do dva mišljenja na dan može zaraditi više i od premijera…). Mislim da je jako važno da se istinitost te tvrdnje objektivno evaluira i nadam se da će to Faktograf promptno provesti”, ističe Lauc.

Izvor: Sloboda.hr