goran_mari_Foto: Snimka zaslona

Država će već u siječnju raspisati javne natječaje za prodaju udjela u tvrtkama u kojima je on manji od 10 posto, a takvih je više od stotinu, najavio je ministar državne imovine Goran Marić u HRT-ovoj emisiji “A sada Vlada”. Marić je otkrio je i da će uskoro upotpuniti popis strateških poduzeća, a neke će tvrtke na njega vratiti. Za Petrokemiju bi, kaže, tražio više strateških partnera, ali bi i zadržao kontrolni paket.

“Hrvatska ima vlasništvo u 468 tvrtki, u više od 100 tvrtki država ima udio manji od jedan posto. Nema nikakvog opravdanog razloga da se to zadržava, ne samo u tvrtkama gdje je vlasništvo ispod jedan posto, već i u onima ispod pet i deset posto. Te tvrtke s malim udjelima u državnom vlasništvu ići će u prodaju putem javnih natječaja odmah poslije Nove godine”, rekao je Marić.

Država, naveo je, ima i velik broj poslovnih prostora, stanova, odnosno nekretnina u svojem vlasništvu, a oko 990 stanova u državnom vlasništvu prazno je i zapušteno. “U većini slučajeva ti se stanovi, također putem javnih natječaja, trebaju prodati, a prihodi od te imovine usmjerit će se u korisne svrhe, ali će se određeni broj stanova ostaviti za državne dužnosnike, za potrebe države”, kazao je Marić.

“U 22 poduzeća treba donijeti odluku o imenovanju Uprave i članova NO, nećemo ići na imenovanja svih, već samo najnužniji broj”, rekao je u emisiji ministar Goran Marić. “Imenovat će se svi članovi Nadzornog odbora i uprava na temelju javnih natječaja, na temelju kriterija koje uredbe propisuju. Mi nismo mijenjali kriterije uopće. Time će se dobiti najkvalitetniji i najkompetentniji ljudi za upravljanje i nadziranje upravljanja tih društava.”

Najavio je i kako će popis strateških društava doživjeti izmjene te da će Vlada sve odluke u vezi toga donijeti nakon sustavne analize. “Vrlo brzo pristupit ćemo izradi strategije upravljanja državnom imovinom i izmjeni zakona. U najkraćem mogućem roku ćemo to donijeti”, rekao je ministar državne imovine.

Dodao je i kako će se promijeniti odnos prema državnoj imovini te da će se preći s upravljanja na gospodarenje. “Sve što će se događati u odnosu na državnu imovinu odlučivat će Vlada, a ministarstva će u međusobnoj komunikaciji pripremati odluke”, kazao je.

Marić je komentirao i enormne otpremnine za smijenjene direktore javnih poduzeća. Najavio je da direktori više neće moći potpisivati ugovore bez znanja uprava i resornog ministra.

Rekao je i kako lokalne jedinice, poput grada Zagreba, nerijetko, i to već niz godina, koriste na desetke poslovnih prostora, stanova, zemljišta koji su u vlasništvu države, a da nije reguliran odnos i nema zakonskog utemeljenja zašto s tim upravlja lokalna jedinica, a ne država.

U vojarnama vidi veliki potencijal, pogotovo jer su vojarne nerijetko locirane na prvorazrednim pozicijama, a koncesije vidi kao najpogodniji model za iskorištavanje tog potencijala.

Izvor: Sloboda.hr/HRT