goran marić bujica bujanec frljić hnk rijeka

U emisiji Bujica Velimira Bujanca gostovao je saborski zastupnik HDZ-a Goran Marić. Tema sinoćnjeg razgovora s Marićem je, kako je rečeno u emisiji, “SDP-ova pljačka stoljeća”.

Izravno s pregovora, došli ste u studio Bujice. O čemu ste razgovarali?

Pregovori su nastavljeni, donijeli su dobra političkoj sceni, nadamo se da neće ništa loše biti iz toga. HDZ čini sve da ne dođe do novih izbora.

Sve su glasnija nagađanja o novim izborima…

Moramo biti strpljivi još nekoliko dana, novi izbori bi bili nepotrebni i štetni.

Kako je biti s druge strane profesora Lovrinovića, s kojim ste dobri?

Nije riječ o suprotnim stranama, HDZ ima reformski program, na tragu kojeg su i Mostovci, pa ćemo vidjeti.

Logično je da, ako su za reforme, da su protiv onih koji ih nisu provodili.

Ako netko želi promjene, reforme, onda je to moguće samo s Domoljubnom koalicijom. Dosadašnja Vlada je zapuštala Hrvatsku.

Je li danas bilo riječi o sutrašnjoj sjednici?

Sutra ujutro, prije same sjednice, klub HDZ-a će razgovarati o tome.

Razgovarao sam danas s osobom koja dobro poznaje sustav, ona smatra skandaloznom činjenicu da se u pregovore uključio i Uskok.

Ne bih želio vjerovati u represivni sustav, ali na žalost, u Hrvatskoj je sve moguće. Kako je moguće koaliciju dogovoriti bez razgovora? Ne znam što tu policija ima raditi. Nemoguće je dogovoriti bez razgovora. To može vući korijene samo iz totalitarističkih vremena, ako je to tako.

Kako nisu reagirali na Prgometove ‘prste u pekmezu’ s Milanovićem?

Niti u jednoj demokratskoj zemlji, ne bi tako olako prošla ta činjenica. Još predsjednik Vlade kaže da je to normalno da se oni nalaze po privatnim stanovima.

Saznali smo, iz pouzdanih izvora, gospodin Nenad Volarević, direktor Jadranskog osiguranja, požalio se na pritisak Zorana Milanovića da poduzme što god zna i umije da uvjeri Raškovića da ne podrži Domoljubnu koaliciju.

Onda to sve upućuje da se ne biraju sredstva za zadržati vlast, ali ne da bi se vladalo, nego da bi se prikrilo što se radilo protekle četiri godine.

Što je uloga državne revizije u jednoj državi?

Ona se zanemaruje u Hrvatskoj, drugdje je važna. Ustavom je to definirana institucija. To je institucija koja je najbrže napredovala u profesionalnom smislu, izgradila se u jednu neovisnu i stručnu instituciju. Sučeni su s mnoštvom problema, to je jedan loše plaćen posao. Nadziru trošenje javnih sredstava, razne udruge i transakcije. Imaju ogroman opseg posla. Zato imaju plan revizije. Prošle godine su imali 237 revizijskih nalaza. Imaju tri mišljenja o tome, kada je u redu, zatim uvjetno mišljenje, kada se uočavaju nepravilnosti, ali ne toliko da bi mišljenje bilo nepovoljno, a onda imamo i nepovoljno mišljenje.

Ovo mišljenje o DUUDI-u je nepovoljno. Kako to da Pejnović relativizira jedno ovako važno mišljenje?

Moramo, da bismo bolje razumjeli, morali znati što državna imovina predstavlja. Kako se odnosimo prema državnoj imovini, tako se odnosimo prema državi. U ovom odnosu dva su hendikepa – profesionalni i emocionalni. Ovdje je riječ o neodgovornosti, primitivizmu i vandalizmu.

Ovdje je riječ, moguće i o kriminalu, kazao nam je Pero Kovačević u prilogu. Jedina je reagirala predsjednica Republike.

Nisam pravnik i govorim s ekonomskog aspekta i citiram reviziju. Piše doslovce, o drskim propustima, da se nekretnine daju bez pravne osnove. Nisu se evidentirali ni stjecanje ni oduzimanje državne imovine. Odstupa se 16,6 milijardi. Ako su državni revizori u četiri mjeseca to mogli vidjeti, kako nije DUUDI u četiri godine?

Zašto ovo zovu SDP-ovom pljačkom stoljeća?

DUUDI je predstečajnom nagodbom od privatne osobe preuzeo zemljište vrijednosti 34 milijuna kuna, a poslije ga, nakon tri mjeseca, oglašavaju u vrijednosti dva milijuna kuna. Nisu ga ni tako uspjeli prodati.

Što je bilo s Kuparima?

Oni su dati u koncesiju na 99 godina, neposredno prije ovih izbora. U zaključku DUUDI-a stoji da je to bio najpovoljniji ponuđač, a taj ponuđač je bio jedini i registriran je tri mjeseca nakon otvaranja natječaja. Zar to ne upućuje na netransparentnost? Nemaju niti jednog zaposlenog, osnivač je u Austriji i povezan je s Rusom, koji ima nekoliko tvrtki u Hrvatskoj, koje su u minusu. Mislim da je svakom jasno o čemu se radi i zašto žele zadržati vlast pod svaku cijenu.

Milanović je prvo rekao da ne zna gdje je Kotromanović, a kasnije mu nije bilo drago što je ministar Kotromanović rekao gdje je bio. Je li vama itko tako poslao avion?

Nije niti auto. Ne mogu se sjetiti ni jednog ministra zbog kojeg se Milanović ne bi trebao barem malo zacrveniti.

Ne bi li bilo normalno da se prodaja nekog objekta objavi npr. u Financial Timesu?

I Croatia osiguranje je tako prodana, odluku je donijela Vlada, ne Sabor. Inače bi stvari bile drugačije. Ono što je važno reći, već deset godina zahtijevam da se državnoj reviziji poveća proračun za pet milijuna kuna, kako bi mogli obavljati sve kako treba. Neću dati potporu niti jednom ministru koji ne želi to uključiti u proračun. Za pogrešno uplaćene subvencije je uplaćeno 42 milijuna kuna i nije poduzeta nijedna mjera za povrat toga.

Jeste vi bili u JNA?

Da, bio sam nakon završetka fakulteta, s 27 godina.

Imali ste problema s milicijom?

Jesam, ali u JNA nikada nisam zapovjedio ‘na levo’, uvijek sam zapovijedao ‘na lijevo’. Nisam nosio štafetu, mnogi su tad bili ponosni na to, ne zamjeram im to, ali danas nije vrijeme da budemo ponosni na to.

Zanimljivo je to s nekretninama. Imamo premijera koji je za vrijeme mandata sa svih svojih nekretnina skinuo hipoteke. Neki govore da su Rusi bili izdašni oko projekta na Lošinju…

Jedan dio veliki odrađuje državna revizija, ali često to ostaje samo na nalazima, iako bi trebali biti smjenjivani i direktori i ministri. Ove godine je objavljena revizija kulturnih ustanova. Pet je nepovoljnih revizija, jedna od njih je za HNK u Rijeci. To su i DUUDI, dvije manje političke stranke i na Rabu. To kad čitate, u Rijeci za sve poslove prijevoza angažiraju prijevoz u firmi Frljića. Voditi kazalište u Rijeci kao što to radi u Frljić u ekonomskom smislu, a utvrdila je i revizija, znači mrziti Hrvatsku.

Što kad bi državna revizija bila u bolnicama i kad bi se tamo otkrile nepravilnosti i sukob interesa?

Evo jedan primjer, na osobnoj razini, zamislite kad pročitate u povijesti bolesti da vam je dijete operiralo tumor na mozgu, a nije, da nije plaćen račun za ono što se nije ni napravilo. Toliko o ‘aljkavosti’, po pitanju upravljanja političke vlasti zdravstvom – to je na jako niskoj razini, iako je zdravstvo na visokoj. Dalje, zračnu luku nikad nitko nije smio dati u koncesiju jer je dobro poslovala.

Kad razgovarate s Mostom, ne bi li ovakve stvari trebale biti predmetom tih razgovora, ili možda jesu?

Dijelom i jesu, osobno sam inzistrirao na otkrivanju problema koncesije, na uklanjanju problema koje državna revizija uoči. Državna revizija treba nam poslužiti da ne ponavljamo greške. Hrvatska je u takvom potonuću da se sva pitanja moraju otvoriti.