svi_mi__za_hrvatsku_svih_nas_landscape

“GONG je organizacija civilnog društva građana utemeljena 1997. radi poticanja građana na aktivnije sudjelovanje u političkim procesima. Cilj djelovanja GONG-a je promicanje i unaprjeđenje ljudskih i građanskih prava te ohrabrivanje i osnaživanje građana za što aktivnijom participacijom u procesima donošenja političkih odluka.” (izvor: www.gong.hr)

Ovo je opis GONG-a, udruge koja je osnovana s ciljem poticanja što većeg broja hrvatskih građana na aktivno sudjelovanje u demokraciji. Ta je udruga godinama zaista i djelovala kao aktivni poticatelj izlaska na izbore, organizirala izborne promatrače diljem Hrvatske, ukazivala na kršenja pravila demokracije itd.

No, s vremenom se GONG počeo pretvarati u klasičnu “nevladinu” udrugu u službi režima neoliberalizma. Otvoreno se svrstao u ideološki koš “boraca” za demokraciju i ljudska prava koji čine udruge homoseksualaca, lezbijki, feministkinja, antifašista i tipovi poput Zorana Pusića i Vesne Teršelić.

svi_mi__za_hrvatsku_svih_nas_071_landscape

GONG pozvao Sabor da zanemari 650 tisuća potpisa

Svoj otklon od borbe za demokraciju GONG je zacementirao danas na konferenciji za novinare Inicijative ‘Svi mi – za Hrvatsku svih nas’. Ta je inicijativa pozvala Sabor i Ustavni sud da zanemare 650 tisuća potpisa građana i da spriječe održavanje referenduma o dvojezičnosti.

Od Sabora traži da referendumsko pitanje uputi Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti. Od Ustavnog suda pak traži da iskoristi zakonsku mogućnost samostalnog nadzora nad ustavnošću tog referenduma te time i njegovu zabranu.

Like ako ste protiv GONG-ove “demokracije”

GONG i Inicijativa ‘Svi mi – za Hrvatsku svih nas’ time također pozivaju na zanemarivanje članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji kaže da se dvojezičnost može uvesti samo uz suglasnost većinskog hrvatskog naroda, što očito u Vukovaru nije prisutno. No, čini se da GONG i njegovu inicijativu ne zanima mišljenje hrvatskog naroda.

Zaista je neshvatljivo da se jedna udruga koja je osnovana s ciljem aktivnog poticanja građana na sudjelovanje u demokratskim procesima zalaže za sprječavanje najdirektnijeg alata demokracije – referenduma pokrenutog od strane građana. Zašto je to tako? Možda se odgovor krije u iznosu od 4 milijuna kuna donacije koji GONG godišnje dobiva za svoju djelatnost.

Autor: Frano Čirko
Foto: GONG