đuro glogoški branitelji savska prosvjed

Hrvatski ratni vojni invalidi i ratni veterani, koji već 151 dan prosvjeduju u šatoru ispred Ministarstva branitelja, u Savskoj 66, reagirali su u četvrtak na navode bivšeg predsjednika Republike Ive Josipovića na portalu autograf.hr, ocjenjujući kako je riječ o “nezamislivom omalovažavanju” ratnih veterana i članova njihovih obitelji koje “gotovo graniči s govorom mržnje protiv hrvatskih branitelja”, prenosi narod.hr.

Josipović je u tekstu “Pada Vlada” na portalu “Autograf”, uz ostalo, napao branitelje prosvjednike u Savskoj 66, nazivajući ih “šatorašima”, zbog, kako je naveo, načina na koji zazivaju smjenu vlasti. Ustvrdio je i da je riječ o “šatorskom maskenbalu” i “uličnom pučizmu”, na koji hrvatski branitelji – prosvjednici nemaju pravo. Josipović je također ocijenio kako im je glavni cilj stvaranje tenzija i da su problemi branitelja samo povod za prosvjed “s duboko političkom, stranačkom platformom”.

Odgovarajući na takve tvrdnje predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) 1. skupine, Đuro Glogoški, u priopćenju navodi da je “bivši predsjednik Republike ovim nezamislivim omalovažavanjem, koje podmeće pod demokratsko pravo izražavanja koje gotovo graniči s govorom mržnje protiv hrvatskih branitelja, pokazao da ipak ne zna dostojanstveno gubiti”.

Glogoški također navodi da “ogorčeni bivši predsjednik u maniri aktualne vlasti nastavlja s nepojmljivim, u civiliziranom društvu, odnosom omalovažavanja, ne samo hrvatskih branitelja nego i majki i očeva, djece i udovica poginulih hrvatskih branitelja, koji su ispred Savske 66 od prvog dana”.

“Sramotno je da upravo jedan bivši predsjednik koristi izraz kojim vrijeđa najteže hrvatske veterane, te majke i očeve, djecu i udovice poginulih hrvatskih branitelja. To nije odlika bivšeg državnika, političara, profesora”, dodaje se u priopćenju.

Glogoški ističe da su hrvatski ratni veterani i članovi njihovih obitelji, temelji hrvatske države, te da, kako navodi, “unatoč institucionalnom linču nastavljaju i dalje s mirnim prosvjedom, dostojanstveno ukazujući na nepravde koje podnose, i koje im se permanetno nanose, zauzimajući se za sve omalovažavane i diskriminirane skupine hrvatskog društva”.

U priopćenju se zaključuje kako je podrška braniteljima u Savskoj 66, koju “poput Šimuna Cirenca daje i iskazuje hrvatski narod u čije biće su ugrađeni, najbolji pokazatelj onima koji to žele osporiti”.