branimir glavaš uhićen

Branimir Glavaš na putu je za Remetinec. Oko 10.40 sati četvorica policajaca u civilu ušla su u stan Branimira Glavaša u Osijeku noseći uhidbeni nalog u rukama, a u 11.20 sati Glavaš je izašao s policajcima iz stana, piše Večernji list. Branimir Glavaš od sinoć je čekao da mu policija pokuca na vrata nakon što je Vrhovni sud donio rješenje kojim mu se određuje istražni zatvor.

“Prekrasno se osjećam kad vidim vas u ovako velikom broju, znate da to podiže adrenalin. Pravnu bitku nastavljaju moji odvjetnici. Od Ustavnog suda očekujem da poštuju Ustav i pravne konvencije o ljudskim pravima ili neka se raspuste”, kazao je kratko Branimir Glavaš nakon što je s policijom izašao iz stana.

“Poštovane građanke i građani! Ovo je šesti puta da sam uhićivan od strane hrvatskog pravosuđa, a upravo se događa još jedan pravni presedan u mom desetgodišnjem političko-pravosudnom progonu. Kako sam i rekao kada sam se vratio u Hrvatsku, ne odustajem od borbe za dokazivanje svoje nevinosti i pred ovakvim politički instrumentaliziranim pravosuđem zbog svoje obitelji, svih građana Osijeka, Slavonije i Baranje i svih onih koji su sudjelovali u pravednom Domovinskom ratu kojim je stvorena i obranjena neovisna Hrvatska. Znajte, obrana grada Osijeka je čista kao suza i nemate se čega stidjeti. Vama svima, zahvaljujem na dugogodišnjoj potpori. Daljnju pravnu bitku će nastaviti voditi moji odvjetnici, a meni nažalost preostaje jedini način borbe i prosvjeda protiv desetgodišnjih kontinuiranih kršenja građanskih i ljudskih prava zajamčenih Ustavom RH i međunarodnim konvencijama-ŠTRAJK GLAĐU, sa kojim započinjem ovoga trenutka, odnosno mojim šestim uhićenjem. HDSSB nastavlja političku borbu i pozivamo građane da nam se pridruže, jer ovakva vlast (izvršna, zakonodavna i sudska) je teška sramota za hrvatski narod koji takvo što ne zaslužuje”, objavljeno je potom na Facebooku Branimira Glavaša.

Glavaša su u policijskom terencu odvezli prema Zagrebu.

Ovo je sramota hrvatske države i hrvatskog pravosuđa! Nakon gotovo odležane dvije trećine kazne ponovno ga hapse, hapsili su ga prije osam godina, hapse ga sada i hapsit će ga za osam godina. Mi se nećemo predavati, on je heroj Domovinskog rata, ovo nam daje inat za borbu prema dalje. Već je navikao, šesti šut je uhićen, u ovoj državi ga više ništa ne može iznenaditi, duboko se nadao da neće biti uhićen, ali to je držao s rezervom – rekao je Glavašev sin Filip.

Glavaš s kolegama iz HDSSB-a čekao policiju

U stanu Branimira Glavaša noćas vjerojatno nitko nije spavao. Stizali su mu stranačke kolege kako bi mu izrazili potporu, među njima i predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin te njegov prethodnik, župan Vladimir Šišljagić. Čelnik osječke HVIDR-e Miljenko Kolobarić pojavio se jutros kratko na balkonu stana na Preradovićevom šetalištu u Osijeku.

Pred stanom je mirno, dežura tek nekolicina novinara koje je Glavaš noćas oko 2 sata počastio burekom.

Odvjetnik Radan Kovač izašao je oko 10 sati iz Glavaševa stana noseći rješenje Vrhovnog suda u kojem je odluka o određivanju istražnog zatvora.

– Piše da njegovih devet mjeseci i 29 dana istražnog zatvora nije dovoljno da pokrije maksimalni rok pritvora bez obzira na to što je u zatvoru proveo pet godina i dva mjeseca. Ovo je pravno ludilo, ništa drugo – kazao je Kovač dodajući kako policiju očekuju svaki čas. Najavio je žalbu, no to ne odgađa izvršenje odluke.

Zgradu polako napuštaju članovi stranke pa se daje naslutiti da se bliži trenutak uhićenja.

– Do jutros ništa nisam dobio, ni ja ni odvjetnici. Uzet ću si za pravo reći da je topravosudna farsa, trakavica puna pravosudnih presedana. Od mog politički iniciranog progona od srpnja 2005. kojeg je pokrenuo Sanader pa do pritiska DORH-a na hrvatsko pravosuđe, zatim presedan da četiri mjeseca čekam odluku Vrhovnog suda, što u Hrvatskoj još nitko nije doživio – kazao je ranije jutros Branimir Glavaš za televiziju N1.

Kaže da je ovo presedan jer je Vrhovni sud sada donio odluku koja se prvi put pojavila u pravosudnoj praksi.

– Od 1956. godine takav slučaj nije zabilježen u hrvatskom pravosuđu – kaže Glavaš te dodaje kako se neće opirati uhićenju.

– Ako dođu, normalno da ću napraviti ono što traže. Ovo su zadnji trzaji mog progona. Ovo će biti šesto uhićenje koje me čeka vezano za ovaj predmet – rekao je Glavaš.

– Neću se maknuti od političke opcije, nema tih pritisaka zbog kojih ću popustiti i odustati od javnog djelovanja. Takva mjera meni nije izrečena. Neki pojedinci boje se mog boravka na slobodi – rekao je.

Glavašev odvjetnik Dražen Matijević od 7.30 u stanu je s Glavašem. Na upit je li zaprimio odluku Vrhovnog suda neizravno je odgovorio “ne”.

– Znate kako kažu teksaški rendžeri, mi prvo pucamo, onda pitamo – rekao je Matijević.

Ovo je, nastavio je, još jedan presedan koji prati Glavašev slučaj.

– Ide se u zatvor na temelju nepravomoćne i protuustavne presude. Ne očekujem ništa pa ni uhićenje, u ovoj se zemlji ne može više ništa normalno pretpostavljati – kaže Matijević.