glavas

Ustavni sud ukinuo je presudu Branimiru Glavašu u slučajevima “garaža” i “selotejp” u kojima je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nas srpskim civilima u Osijeku 1991. i od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdilo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Uz Glavaša, koji kaznu izdržava u susjednoj BiH, ustavne su tužbe na nepravomoćnu i pravomoćnu presudu podnijeli njegovi suosuđenici Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić. Ustavni sud sve je ustavne tužbe ispitao u objedinjenom ustavnosudskom postupku i o njima donio jednu odluku obrazloženu na gotovo 190 stranica, prenosi HRT.

Zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku Glavaš je pravomoćno osuđen na osam godina, a kaznu mu je potvrdilo i pravosuđe susjedne BiH gdje je odlučio odslužiti zatvor. Do sada je ‘odradio’ tri petine zatvorske kazne čime je stekao pravo na izvanzatvorske pogodnosti koje je, po pisanju medija, počeo koristiti prošlog vikenda.

Njegov osječki odvjetnik Dražen Matijević prošlog je tjedna zatražio od Ustavnog suda da, bez ikakvog daljnjeg odlaganja, donese odluku o ustavnoj tužbi, koju je u ime svog branjenika, podnio prije četiri godine i četiri mjeseca.

U otvorenom pismu Ustavnom sudu, koje je pročitao medijima u svom osječkom odvjetničkom uredu, Matijević je ustvrdio da je takvim nepostupanjem prekšen Ustavni zakon o Ustavnom sudu, što propisuje da će Ustavni sud donijeti odluku o zahtjevu, prihvaćenom prijedlogu i ustavnoj tužbi u roku od najviše godinu dana.

Glavaš sa sinom i suradnicima u Drinovcima dočekao odluku

Odluku Ustavnog suda Branimir Glavaš dočekao je u Drinovcima, gdje je na trodnevnom dopustu u krugu najbližih prijatelja i suradnika te sina Filipa.
Glavaš je odluku ocijenio kao potvrdu legitimiteta argumentirane i principijelne politike Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i baranje (HDSSB), te kao veliki dan za istinu o Domovinskom ratu i cijelu Hrvatsku, prema priopćenju HDSSB-a.

Moja svjesnost da sam svih ovih godina nevin zatočen u zatvoru davala mi je snage izdržati sva ta teška iskušenja. No, neka i sve to što sam prošao bude u spomen i u počast svima onima koji su za neovisnu i slobodnu Republiku Hrvatsku dali svoje živote, svoje zdravlje i dijelove svojih tijela, rekao je Glavaš.

Znao sam da moj otac nije ratni zločinac i divim se njegovoj psihičkoj snazi jer je podnio toliko težak teret da je to pravo čudo, ali – kada ste sigurni u svoju nevinost, ispadne da se sve može izdržati. Gotovo pet godina svi smo čekali odluku Ustavnog suda i pravda je, čini se, spora, ali ipak dostižna, što će moj otac potpuno dokazati. Vjerujem da će vrlo brzo biti u svom Osijeku, rekao je Filip Glavaš.

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin izjavio je da današnji dan nije velik samo za Branimira Glavaša i njegovu obitelj, nego i za HDSSB, stranku koja je uvijek iza njega stajala i bila sigurna da on nije ratni zločinac. U daljnjem postupku to će u potpunosti dokazati, istaknuo je Vulin.

Glavaš bi uskoro morao na slobodu

Branimir Glavaš morao bi biti čim prije pušten iz zatvora u Bosni i Hercegovini, ističe zagrebačka odvjetnica Višnja Drenški Lasan koja je radila na djelomično usvojenoj ustavnoj tužbi. Glavaš ne može biti na izdržavanju kazne koja više nije kazna, jer u odnosu na njega više ne postoji pravomoćna presuda. Mi smo već uputili dopis Ministarstvu pravosuđa i zatražili da se pokrene postupak Hrvatske prema Bosni i Hercegovini kako bi se obustavilo izvršenje kazne jer više ne egzitira pravomoćna presuda, kazala je odvjetnica.

Pritom je pojasnila da se u susjednoj državi može priznati i izvršavati samo pravomoćna presuda hrvatskog suda. No, kako takva presuda od odluke Ustavnog suda više ne postoji postupak puštanja trebao bi se čim skorije pokrenuti, smatra Drenški Lasan.