branimir glavaš hdssb

Utemeljitelj HDSSB-a Branimir Glavaš izjavio je u srijedu navečer u Baranjskom Petrovom Selu kako će odluka Vrhovnog suda da mu se odredi istražni zatvor postići kontraučinak i pridonijeti daljnjoj konsolidaciji stranke za koju, kaže, današnji dan označava početak predizborne kampanje za parlamentarne izbore.

Na predizbornom skupu stranke za prijevremene izbore u općini Petlovac Glavaš je rekao kako se danas “ponovno pokrenuo represivni aparat, koji misli da će njegovim uhićenjem i zatvaranjem, članstvo HDSSB-a dovesti u situaciju da se razočara i napusti tu političku opciju”.

“Ovaj njihov potez neće doprinijeti našem razlazu ili raspadu, već će izazvati suprotan učinak, a to je homogenizacija članstva i simaptizera te običnih ljudi, Slavonaca i Baranjaca, jer to je još jedan dokaz da se ne biraju sredstva i načini obračuna s HDSSB-om”, ocijenio je Glavaš.

Ustvrdio je da će “takvi pokušaji” biti bezuspješni.

“Uvjeravam ih da u tome neće uspjeti, da su im takvi pokušaji bezuspješni, bez obzira zatvorili me na više mjeseci ili godina, duboko sam uvjeren da imamo kvalitetno vodstvo koje će dovesti HDSSB do kvalitetnog rezultata, koji će jamčiti naš presudan utjecaj u konstituiranju buduće hrvatske Vlade”, istaknuo je Glavaš. Poručio je kako HDSSB nije ničiji dužnik, ni lijevih ni desnih, niti će biti nečiji poslušnik, već će znati artikulirati sve probleme Slavonije i Baranje.

Vrhovni sud je, kako je neslužbeno potvrđeno u srijedu, usvojio žalbu zagrebačkog županijskog Državnog odvjetništva na raniju odluku Županijskog suda da se Glavaš može braniti sa slobode, a njegova obrana najavljuje nastavak pravne bitke pred Ustavnim sudom.

Glavaš je prethodno u izjavi za Novu TV rekao da ga ta odluka Vrhovnog suda nije šokirala i da je hrvatska država “pokazala da se uistinu maksimalno izopačila u pravosudnom smislu”.

‘Da sam ostao u mostarskom zatvoru, ja bih 18. ožujka izišao van’

“Uopće me nije šokiralo, jer mene nema što šokirati u hrvatskoj državi. Hrvatska država je pokazala da se uistinu maksimalno izopačila u pravosudnom smislu i to me uopće ne iznenađuje, ja sam spreman na sve. Pravosuđe neka radi svoj posao, policija neka radi svoj posao, ja sad idem u Baranju na predizborni skup u Petrovo Selo. Čujte, to je sve skupa nakaradno. Molim vas lijepo, da sam ostao u mostarskom zatvoru, ja bih 18. ožujka izišao van s dvije trećine kazne. Policija neka postupa po nalogu suda”, rekao je Glavaš za Novu TV.

Odluka Vrhovnog suda uslijedila je nakon što mu se zagrebačko županijsko državno odvjetništvo žalilo na odluku nadležnog suda koji je odbio njihov zahtjev za određivanjem istražnog zatvora za Glavaša, koji je iz zatvora u Mostaru, gdje je služio kaznu, pušten nakon siječanjske odluke Ustavnoga suda. Ustavni sud je 12. siječnja, naime, djelomično usvojio Glavaševu ustavnu tužbu te ukinuo pravomoćnu presudu za slučajeve “garaža” i “selotejp” i predmet vratio Vrhovnom sudu na ponovno odlučivanje.

Tužiteljstvo je nakon toga, krajem siječnja, zatražilo istražni zatvor za Glavaša ističući kako je, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu, na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je Glavaš zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina. Po nepravomoćnoj odluci, Glavaš je zbog zločina nad srpskim civilima u ratnom Osijeku osuđen na deset godina zatvora, a Vrhovni je sud tu kaznu umanjio na osam godina.