branimir glavaš selotejp ratni zločin garaža nin milorad pupovac selotejp sabor

Branimir Glavaš dao je ekskluzivni intervju za beogradski politički tjednik Nin. Glavaš je novinarku Nina proveo po Osijeku, ali nije pristao da odlazak na mjesto zločina u Dubrovačkoj ulici, gdje su se, prema presudi Županijskog suda, zbivali ratni zločini u aferi “selotejp”. Glavaš je, prema presudi, kao zapovjednik obrane grada naredio uhićivanje, ispitivanje i likvidiranje Srba koji su potom bačeni u rijeku, a njihovi su leševi pronađeni zavezanih ruku, sa selotejpom preko usta.

“Spreman sam ispričati sve što zanima beogradsko tužilaštvo, sve za što me terete. Spreman sam razgovarati sa njihovim istražiteljem. Uz jamstvo da me neće uhititi došao bih u Srbiju”, izjavio je Ninu koji je objavio Glavaševu sliku preko cijele naslovnice aktualnog broja.

Glavaš je na novinarsko pitanje o odnosu Srba koji ga se gnušaju, odgovorio: “Oni koji su otišli, otišli su ne zbog mene, nego što se nisu pomirili s tim da je ovo Hrvatska i da ta Hrvatska treba biti njihova država”, rekao je Glavaš. Između ostalog, negirao je da se osjeća kao ratni zločinac. “Uvjeren sam da će me vratiti na spisak zaslužnih kada se ova pravosudna trakavica završi, predsjedničkim dekretom aktualne predsjednice.”

branimir glavaš nin intervju selotejp garaža ratni zločin sud pupovac

Glavaš je komentirao je i slučaj ‘garaža’, u kojem je Čedomir Vučković mučen i ubijen tako što su ga natjerali da pije kiselinu iz akumulatora. Glavaš je rekao: “To je jedini slučaj koji se dogodio i ja nisam prikrio, nego pozvao policiju isti čas kada sam čuo za to. Baš sam razgovarao s Josipom Perkovićem telefonom. Pucnjava, noć. Pita: ”Što se događa?” Kažem: ”Ne znam, vidjet ćemo”. Došla je policija, istražni sudac, izvršen je uviđaj i podignuta prijava protiv nepoznate osobe.”

Za slučaj ‘garaža’ Glavaš je novinarski Nina rekao kako su to radili divljaci. Ipak, nakon što se vratio iz zatvora, Glavaš se obratio okupljenima na trgu u Osijeku i na kraju govora rekao ”da napunimo akumulatore”. Na novinarsko pitanje je odgovorio je: “To je potpuno spontano i slučajno, bez aludiranja ili slanja poruke.”

“Ja sam gradio Sabor dok je Pupovac postavljao balvane”

O reakciji saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca, koji je nakon što se Branimir Glavaš pojavio u Saboru, ogorčen sazvao izvanrednu konferenciju za novinare i podijelio selotejp, Glavaš je u intervjuu Ninu rekao: “Pupovac će meni određivat’ hoću li ja u Sabor?!! Pa ja sam gradio taj Sabor, za razliku od njega, dok je on postavljao balvane! Umjesto da bude sretan što mu je hrvatska država oprostila ono što je radio 1991. i 1992.”