ministarstvo_okolisa

Jedna predbožićna krađa Golfa četvorke ispred kuće Dijane Sušac, glasnogovornice ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, otkrila je da je ova državna službenica koristila automobil ministarstva 24 sata na dan. Doznajemo da je ona jedina od 20 glasnogovornica i glasnogovornika ministarstava koja ima tu privilegiju.

Nakon što je ovog tjedna iscurila jedna stara policijska vijest o krađi službenog automobila, koji je Sušac koristila 24 sata na dan uključujući i vikende, ona nam je sama pojasnila o čemu se radi. Pozivala se na razne članke i propise o pravima državnih službenika, no najbitniji je članak koji kaže da ‘čelnik tijela može, posebnom pisanom odlukom, pod određenim uvjetima odobriti korištenje službenog osobnog automobila s obzirom na djelokrug i vrstu poslova koji se obavljaju u pojedinom tijelu’. To bi značilo da joj je cjelodnevno korištenje službenog automobila odobrio upravo ministar Zmajlović.

Šef je odobrio, dakle nema tu ništa sporno. No zamolili smo Službu za odnose s javnošću Vlade da nam napravi popis onih kolega Dijane Sušac kojima je također odobrena ista stvar. Potvrdili su da među 20 glasnogovornica i glasnogovornika u 20 ministarstava jedino Zmajlovićeva ima pravo na korištenje službenog automobila 24 sata na dan.

‘Službeni automobil dodijeljen mi je na korištenje 24 sata dnevno zbog opisa posla koji obavljam, a on uključuje cjelodnevnu dostupnost radnim danom i vikendom’, objasnila nam je. No čini se da njezinih 19 kolega na istim pozicijama nema isti opis posla i da nisu fizički dostupni vikendima ili nakon isteka radnog vremena.

Glasnogovornici ministarstava u većini slučajeva su državni službenici zaposleni na određeno vrijeme, dakle po modelu ‘revolving door’. To bi otprilike značilo da sa svojim ministrima dolaze i odlaze po isteku mandata. Iznimke su glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Danijela Barišić i glasnogovornica ministarstva financija Sanja Bach.

Kolika je plaća svakog pojedinog glasnogovornika, nismo uspjeli doznati jer je neto iznos zaštićen Zakonom o zaštiti osobnih podataka. No svi ostvaruju isti bruto iznos od gotovo 15 tisuća kuna.

Autor: F.Č./tportal
Foto: mzoip.hr