Politička stranka mladih Generacija obnove na svom je Facebooku objavila priopćenje povodom tragične pogibije hrvatskog vojnika Josipa Briškog u Afganistanu. Osim sućuti obitelji i suborcima preminulog pripadnika OSRH-a, Generacija obnove smatra da bi Hrvatska trebala iz ovoga izvući pouku te povući svoje snage iz Afganistana.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“U Afganistanu je danas od posljedica ranjavanja u bombaškom napadu preminuo hrvatski vojnik Josip Briški, koji je u toj jugozapadnoj azijskoj zemlji boravio kao pripadnik hrvatskoga kontigenta u sklopu NATO-ove misije „Resolute Support“. Pogibija Josipa Briškoga tragičan je događaj za njegovu obitelj i suborce, kojima mi iz Generacije obnove ovim putem izražavamo najdublju sućut.

Kako taj tragični događaj ne bi ostao bez pouke i kako bi se izbjeglo daljnje stradavanje hrvatskih vojnika, smatramo da bi se Oružane snage Republike Hrvatske trebale povući iz NATO-ove misije u Afganistanu. Razlozi za to su višestruki. Osim što je riječ o pothvatu koji za cilj ima oružanim putem nametanje političkih rješenja afganistanskomu narodu, s kojim hrvatski narod i država nikad nisu bili u neprijateljskim odnosima, pa je sudjelovanje hrvatskih vojnika u tom posve nerazumno, smatramo također da bi pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske bili od veće koristi hrvatskomu narodu ako bi svojom prisutnošću na pograničnim područjima s Bosnom i Hercegovinom zaštitili hrvatske granice i tamošnje hrvatsko pučanstvo od agresivnih imigranata koji već nekoliko mjeseci ugrožavaju njihovu imovinu i živote. Suludo je da naša vojska ne štiti vlastite granice, a istovremeno gine za tuđe interese. Oružane snage Republike Hrvatske trebaju djelovati u skladu s probitcima hrvatskoga naroda i države, a ne za račun stranih nacionalnih i ideoloških agendi u dalekim azijskim zemljama.”