predrag matić fred

Prenosimo jedan vrlo zanimljiv intervju Braniteljskog portala s Vinkom Mažarom, prvim zapovjednikom obrane Borova Naselja i Trpinjske ceste, u kojemu Mažar otvoreno i odgovorno ministra branitelja Predraga Freda Matića optužuje da je lažirao svoj ratni put. Što se je Mažar rekao o Fredu Matiću pročitajte u intervjuu:

Gospodine Mažar, vi ste 1. Zapovjednik obrane Borova Naselja i Trpinjske ceste, što bi prema podacima objavljenim u Registru branitelja podrazumijevalo da ste u tom razdoblju bili zapovjednik i aktualnom ministru Predragu Fredu Matiću. Možete li nam opisati kakav je Predrag bio vojnik?

Zaista mi je žao što za tog čovjeka tada nisam čuo, niti sam imao prigodu upoznati ga 91.godine, ali sam za njega i njegova junačka djela saznao tek 1994. godine kada se aktivirao u urudžbenom uredu Glavnog stožera HV, i to odmah kao načelnik i kada je počeo sa medijskim samopromoviranjem.

Znači li to da je Predrag Matić lažirao svoj ratni put i da se lažno predstavlja kako dragovoljac?

Odgovorno tvrdim da za to vrijeme nije sudjelovao u obrani grada Vukovara, ali to isto za obranu Crikvenice i Krka ne mogu reći.

Možete li protumačiti određene dijelove ratnog **** gosp. Matića, te nam objasniti kako neki upitni dijelovi mogu biti bodovani kao borbeni sektor. Primjerice boravak u sigurnosti Glavnog stožera?

Njegov ratni put počinje mobilizacijom sredinom listopada 91.godine kada su ga iz podruma dječijeg vrtića prisilno istjerali vojni policajci, gurnuli mu oružje u ruke i potjerali na prvu crtu. Do tada je bio na borbenoj zadaći organiziranja obrane Crikvenice od navale srbočetničkog agresora.

Dojam je da se obzirom na malobrojnost, svi branitelji Vukovara međusobno poznaju, a što je vidljivo i kroz snimljene serijale o obrani Vukovara. Kako da niti u jednom djeliću nema takvog heroja kakav je Predrag Matić?

Obzirom da ima mjesec dana mobiliziranog ratnog staža za koje vrijeme je nekoliko **** bježao sa bojišnice i ostavljao rupe u crti obrane, to ne bi bilo zgodno iznositi u javnost kao svjedočanstvo o ratnom putu.

Uništiti 9 oklopnih vozila ravno je velikom junaštvu. Znate li tko svjedoči tim pothvatima?

Samo 9? Mislim da je prije nekoliko godina bilo daleko više, ali o njima svjedoči on sam, ili je u međuvremenu s obzirom na poziciju na kojoj se nalazio i trenutno se nalazi (a koju sustavno zloupotrebljava za osobne interese) pronašao nekoga tko će svjedočiti da je to tako.

Ljudi koji su mobilizirali i kako neki tvrde “izvlačili” Predraga Matića iz podruma još i danas su živi, možete li nam reći njihova imena i možete li nam opisati kako je izgledala mobilizacija Predraga Matića? Zašto se sudionici toga događaja to ne usuđuju javno iznijeti?

Hvala bogu živi su na njegovu nesreću, a to su bili vojni policajci Ostojić i Đumić. Nakon izvlačenja iz podruma, gurnuto mu je oružje u ruke. Trebao je biti prebačen na Sajmište, ali je molio policajce da ga dodjele na dio Borova naselja, jer na Sajmištu ne pozna nikoga. Obzirom da je isprovocirao branitelje svojim lažima i nastupima u medijima, neki o tome javno govore zadnjih nekoliko godina, dok se mnogi ne usuđuju to govoriti javno jer se boje se da im ne naudi obzirom na trenutnu poziciju u društvu.

Kako je onda moguće da Predrag Matić ima status dragovoljca Domovinskog rata pored živih svjedoka da je mobiliziran i zašto mu u ratnom putu stoji da se priključio obrani Vukovara još u lipnju 91.?

Tko zna na koji način je došao do potvrde toga datuma, ali je sigurno i provjereno da je cijelo vrijeme svoga dragovoljačkog staža proveo na ljetovanju u obrani Crikvenice i Krka.

Možete li nam opisati kakva je to bila postrojba PSZNG Vukovar? S obzirom da je upisana kao postrojba kojoj je pripadao Predrag Matić, mi ju kolokvijalno nazivamo Podrumska Satnija.

U njegovom slučaju, naziv je više nego dobar. U stvarnosti to je naziv za dragovoljce koji su se spontano počeli organizirati u obrani svoga grada, vidjevši opasne prijetnje počevši od četničkog mitinga na Gazimestanu, balvana u okolici Knina, napada na policijsku postaju u Pakracu, zasjedu na Plitvicama i masakr 12 redarstvenika u Borovu selu.

Kako je moguće da je Predragu Matiću boravak u zarobljeništvu tretiran kao borbeni sektor dok iz provjerenih izvora znamo da je nekim zarobljenim braniteljima Vukovara zarobljeništvo tretirano kao skrb ? neborbeni sektor.

Ako je to definirano zakonom tada mora biti primijenjeno na svakoga i to na isti način. Predrag Matić u tome ne može biti iznimka.

vinko mažar predrag matić fred

Vinko Mažar

Poznato je da je u vrijeme koje se navodi da je proveo u toj postrojbi Predrag Matić zapravo proveo na moru, kako je moguće biti na dva mjesta istovremeno, na prvoj crti obrane i na plaži? Jeste li sigurni da nema brata blizanca?

Istina je da ima brata koji je isto tako zajedno sa Predragom bio u pomoći obrane Crikvenice i Krka. Kada se Predragov brat 94. godine oženio za sestru generala Crnjca, tadašnjeg načelnika personalne GS-a, to je Predrag odmah iskoristio da se zaposli u urudžbenom uredu GS-a, a nakon toga je počeo svoj munjeviti ratni put po različitim uredima glavnog stožera i ministarstva branitelja.

Je li vam poznato kada se točno Fred Matić vratio u Vukovar i pod kojim uvjetima te kako je provodio vrijeme do mobilizacije u njegovom gradu koji je gorio?

Poslane su okružnice primorskim općinama kojima se zahtijevao organizirani povratak djece u Vukovar pod obrazloženjem početka školske godine. Tako se krajem kolovoza 91. u Vukovar vratilo 20 autobusa djece. Vidjevši u medijima o povratku djece u Vukovar, i pomislivši da više nema pogibeljne opasnosti, Crikvenički dragovoljac Vukovara se odlučio sa nekolicinom istomišljenika također vratiti početkom rujna 91.god. To je bila pogrešna procjena, a natrag se nije moglo bez posebnih propusnica jer su bili vojni obveznici. Iako nije imao izlaza, ni tada se nije uključio u obranu grada, nego se sakrivao u dječjem vrtiću i sigurnim podrumima sve do prisilne mobilizacije.

Na koji način je Predrag Matić dobio 9 odličja i tko ga je mogao za to predložit sukladno proceduri za koju znamo da se morala poštovati?

Obzirom da je lažirao dragovoljački staž, kao i pričuvni čin bojnika, vjerojatno mu nije bio problem odraditi i odličja.

Kako je moguće dobiti odličje Red Hrvatskog Križa, kada je to odlikovanje dodjeljivano samo za teško ranjavanje, a Predrag Matić nije ni lakše ranjen?

Kada jednom prijevara uspije, više se ne može stati.

Kako je Predrag Matić dobio čin brigadira kada je poznato da nikad nije zapovijedao ni desetinom?

U srpnju 94. god. uključuje se kao djelatna vojna osoba u GS i to odmah na poziciju načelnika urudžbenog. Za start na višu poziciju potreban mu je i visoki čin. To mu je odrađeno telefonskim pozivom obiteljskom linijom i to ništa manje nego čin pričuvnog bojnika. Iako je mobiliziran i nije imao zapovjednu dužnost, za mjesec dana obrane grada ničim ne može opravdati dodijeljeni tako visoki časnički pričuvni čin. Po uredima i preko svojih veza dalje nije bilo problem u ubrzanom promoviranju u više činove. Isto tako smo svjedoci da je u medijima cvilio kako je oštećen što nije dobio generalski čin, a poslije kao savjetnik predsjednika govori da mu ga je Josipović nudio, ali ga moralni Predrag nije prihvatio?!

60% oštećenja organizma na temelju PTSP-a je najviše što se može procijeniti, a te su dijagnoze sukladno tome i najteže. Kako čovjek za kojega bi se moglo postaviti pitanje može li samostalno funkcionirati sa tako teškim dijagnozama, može ikome biti savjetnik?

Vjerovatno je tako teško psihički poremećen dolaskom u logor sa svojim prijateljem srbinom Jeftićem, koji se također sakrivao od mobilizacije i vjerojatno odrađivao obavještajne poslove za terorističke armade, a koji ga je po dolasku u logor preko svojih prijatelja postavio za šefa spavaonice. Tako je izbjegao i torture, a što mu je Predrag vratio na način da ga je Mesiću predložio za visoko odličje, što je ovaj sa oduševljenjem i odradio.

Vjerojatno se cijela hrvatska javnost pita o predsjedniku države i vlade kojima je osoba sa tolikim postotkom ptsp-a savjetnik i ministar branitelja. Zacijelo to govori više o njima nego o njemu. Kada je postalo jasno da će javnost negativno reagirati na ministra branitelja koji ima toliki postotak ptsp-a, on je jednostavno odlučio ozdraviti i skinuti nekoliko desetaka postotaka invalidnosti. Ne znam je li to patentirao, ali je svakako mogao kandidirati za medicinski fenomen, jer je to vjerojatno jedinstveni slučaj u svijetu.

Znate li nešto o zaustavljanju crvenog vozila, a u kojem je bio gospodin Matić i neka tehnička oprema koju je na taj način pokušao “sačuvati” od agresora?

O tome bi vam više mogao govoriti policajac Tarle koji je neposredno upoznat sa slučajem tehničkih aparata u crvenom vozilu.

Gdje su u to vrijeme bili njegovi roditelji, kao i osoba sa kojom sada živi?

Poznato je da su mu roditelji ostali u okupiranom Vukovaru, i nisu imali problema jer mu je majka srpske narodnosti . Na poleđini svoje knjige objavio je pismo iz logora roditeljima u Vukovar ali kada je vidio da se razotkrio, u drugom je izdanju to zaboravio. Na tom istom papiru vidi se brisanje i ispravljanje deklarirane nacionalnosti. Svetlana Ceca Patković je osoba sa kojom sada živi, a koja je došla iz Beograda poslije Oluje, gdje je živjela sa arkanovcem. Sada ima optičarsku radnju kod tržnice Špansko, a njezin brat vodi sličnu radnju u Vukovaru.

Vi ste podnijeli kaznenu prijavu protiv Predraga Matića. Na koje institucije i zbog čega točno? Što je danas s tom prijavom?

ODO – u Vukovar sam 2009. godine ukazao na ove kaznene radnje i krivotvorine ali do danas nisam dobio povratnu informaciju niti bilo kakav poziv za dodatno pojašnjenje istih.

Većina vukovarskih branitelja ipak podržava Predraga Matića i svjedoči o njegovu herojstvu, kako to komentirate?

Volio bih vidjeti popis tih istinskih branitelja koji ga podržavaju.

Za kraj, imate li kakvu poruku vezano uz objavu Registra ili ministru osobno?

To je udbaško-kosovsko djelo, a tome najbolje svjedoči njegovo slaganje sa Savom Štrbcem. Ja ga osobno žalim, jer je izgubljen u vremenu i prostoru, a zbog roditelja različite nacionalnosti ne zna kome pripada pa se tako zavisno od situacije i deklarira.