damir martin foto finiš

Hrvatski veslač Damir Martin jučer je u spektakularnoj utrci samaca na Olimpijskih igrama osvojio je srebrnu medalju.

Nakon neizvjesnog završetka utrke, foto-finiš je utvrdio kako je Novozelanđanin Mahe Drysdale u cilj ušao svega jedan centimetar ili par tisućinki prije našeg Damira Martina, te tako osvojio zlatnu medalju.

drysdale_close-large_trans++wRnwQ0KgCqCTKamrqQKaYmnrOeeELmwwcvioEuXS7yg

No, odmah nakon objave foto-finiša počele su rasprave oko toga jesu li Martin i Drystale obojica trebali dobiti zlatne medalje, s obzirom na to da je njihovo službeno vrijeme (gledano u stotinkama) isto – 6:41.34. Čak je i Mahe Drysdale izjavio kako smatra da bi zlato trebalo biti podijeljeno između njega i Damira Martina.

Isto tako, u javnosti je sporna postala i fotografija foto-finiša koju ćemo sada malo detaljnije obraditi.

AFP_EN5M9

Naime, uspoređujući novinarske fotografije čamaca, lako se može uočiti očigledna naknadna intervencija na fotografiju foto-finiša, s obzirom na to da je čamac Mahea Drysdalea vidno “rastegnut”:

1.) Broj “5” na čamcu Mahea Drysdalea znatno je širi nego na novinarskoj fotografiji.
2.) Razmak između vrha čamca i antene vidno je veći kod čamca Mahea Drysdalea nego kod Damira Martina. Također, sama antena je vidno veća, iako se na novinarskoj fotografiji vidi da su antene identične.

damir martin foto finiš

Ovime nikako ne želimo “jadikovati” nad izgubljenom zlatnom medaljom. Nju zaslužuje samo i isključivo bolji veslač koji je prvi ušao u cilj. No, ove fotografije jednostavno bacaju jednu sumnju koja ne smije ostati neuklonjena.

Zahtjev HOO-a

Inače, Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša u ponovnom dopisu upućenom 14. kolovoza predsjedniku Svjetske veslačke federacije (FISA) Jean-Christophu Rollandu zatražio je još jednom očitovanje FISA-e na foto-finiš finalne utrke samca na OI Rio koji HOO smatra spornim.

HOO se, nakon konzultacija s veslačkim stručnjacima, poziva na pravilnik FISA-e za olimpijske igre i svjetska prvenstva u kojem stoji kako se vrijeme mjeri u stotinkama, a nigdje se ne spominju tisućinke. To potkrepljuje i službena web stranica FISA-e na kojoj je vrijeme srebrnog Damira Martina jednako onome zlatnog Drysdalea. U tom slučaju za zaključiti je kako se radi o “mrtvoj utrci” te bi se sukladno članku 3 pravila 80 zlatna medalja trebala dodijeliti obojici finalista.

Klikni LIKE ako smatraš da Damir Martinu pripada zlatna medalja!

Izvor: Sloboda.hr