požar, splitFoto: Facebook

Splitska policija zajedno s forenzičarima iz zagrebačkog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” već par dana istražuje uzroke velikog požara u okolici Splita, a u otkrivanju istine trebala bi im pomoći i snimka kamere iz sustava videonadzora šumskih požara postavljene kod Omiša, doznaje Hina od visokog policijskog izvora.

Policija je proteklih dana izuzela snimku iz kamere za nadzor šumskih požara u Omišu koja je zajedno s još tri kamere zbog sprječavanja požara postavljena u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na snimci trenutno rade forenzičari kako bi utvrdili kako je i gdje točno došlo do požara.

Na snimkama kamera, koje su među ostalim opremljene i infra crvenim svjetlom, vidi se nastanak požara, no snimka nije zumirana, odnosno sam požar je buknuo nešto dalje od postavljene kamere pa će forenzičko utvrđivanje činjenica potrajati. Istina, kamera ne prikazuje osobe već hvata svjetlo bilo da se radi o požaru ili nekoj drugoj svjetlosti, no uvelike bi trebala detaljizirati je li primjerice požar nastao uz cestu ili u šumi.

Dok se forenzičari bave snimkama i drugim materijalnim dokazima, koje je čak sedam očevidnih ekipa pronašlo na terenu, aktivno traju i obavijesni razgovori s čak 30 osoba, mahom mještana opožarenih područja koji bi policiji trebali otkriti podatke o svakom sumnjivom ponašanju. Hina doznaje da mještani surađuju s policijom jer žele da se čim prije dođe do počinitelja s obzirom da je očevid utvrdio kako je vatra podmetnuta.

Dio vatrogasaca tvrdi da je u trenutku dojave požara, a to je bilo u ponedjeljak pola sata nakon ponoći, splitska Javna vatrogasna postrojba na raspolaganju imala četiri vatrogasna vozila manje, koja su se u to vrijeme nalazila na Ultri, te da se požar možda mogao zaustaviti na vrijeme da je kojim slučajem na raspolaganju bilo više vatrogasaca i opreme.

Zapovjednik JVP grada Splita Ivan Kovačević opovrgao je tvrdnje o malom broju vatrogasaca i opreme u trenutku dojave požara i kazao da je sat i pol nakon dojave na požarištu bilo 12 postrojbi s 22 vozila i 73 vatrogasca. “Dok su vatrogasci gasili požar novi su pristizali na teren. Ljudi koji su bili na Ultri nisu bili na redovnom rasporedu smjene. Pa mi imamo 30 vatrogasnih vozila, a u smjeni su nam po 24 vatrogasca od kojih njih 15 može odmah ići na teren. Mi smo zbog ozbiljnosti situacije odmah podigli i rezervnu smjenu, a iako je požar počeo na području koje pripada Omišu ne robujemo granicama već smo odmah tamo uputili snage sa šireg splitskog područja”, kazao je Hini Kovačević.

Istaknuo je da je i najveći dio raspoloživih snaga s omiškog i splitskog područja u trenutku izbijanja tog požara bio na intervenciji kod Šestanovca. Snage su maksimalno reducirali na tom požarištu te ostale povukli i poslali na požar u Tugarama

Sustav videonadzora šumskih požara, zvani Holistic, na području županije pušten je u pogon prošle jeseni. Kamere se naleze u Sinju, Omišu, Kaštelima i na Hvaru, a snimke iz njih direktno stižu u novo zapovjedno stožerno vozilo s informacijsko-računalnom opremom u Splitu. Riječ je o strateškom projektu zaštite od požara u kojem je sudjelovalo 20 partnera iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Hrvatske, vrijednom nešto manje od 10 milijuna eura, a financiran je iz pretpristupnog fonda Europske unije IPA Adriatic.

Izvor: Sloboda.hr/Hina