filip drača

Dana 14. listopada 2014. udruga “Urbana desnica” podnijela je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu RH u Zagrebu protiv Filipa Drače i nepoznatog počinitelja koji su na “Maršu za bračnu jednakost”, koji se održao 27. svibnja 2013.g., javno pozivali na “ubijanje popova, pasjih skotova”.

Iz “Urbane desnice” priopćili su da su prije nekoliko dana saznali identitet jedne osobe iz videa, a riječ je o dugokosom mladiću. Podignutu kaznenu prijavu možete pročitati ovdje.

Filip Drača i nepoznati mladić spornu su izjavu dali na tzv. „Maršu za bračnu jednakost“ u organizaciji homoseksualnih i lezbijskih udruga „Iskorak“ i „Kontra“, inače poznatih boraca za tzv. toleranciju i ljudska prava.

Dugokosi mladić (Filip Drača) daje izjavu za portal net.hr, a drugi drži svoje lice prekriveno knjigom „Postanak vrsta“ čiji je autor Charles Darwin. U jednom trenutku nepoznati mladić čije je lice prekriveno knjigom, prekida dugokosog mladića i počinje pjevati u kameru: „Ubij popove, pasje skotove“. Tu „pjesmu“ dugokosi mladić uz smješak podržava uz riječi: „Tako je!“.

Tko je Filip Drača, dugokosi mladić sa snimke?

Filip Drača 2012./2013. završava Grafičku školu u Zagrebu.

Pojavljuje se u većini akcija Mladih antifašista Zagreb, gdje nosi transparente, a piše i članke za časopis koji su pokrenuli Mladi antifašisti iz Zagreba. Taj časopis se redovito na natječajima financira iz državnog proračuna, a nosi naziv “Nepokoreni grad” (na stranici br. 4 možete pročitati Filipov članak).

Također, Filip se pojavljuje i u određenim akcijama tzv. “Građanske akcije”.