tatjana jurić pismo dijaspora

Treba li ili ne dijaspori omogućiti pravo glasa na izborima koji se održavaju u Hrvatskoj, pitanje je koje je ponovno, po tko zna koji put pokrenula radijska voditeljica Tatjana Jurić na svojem Facebook profilu. Nakon što se dotična obrušila na dijasporu osporavajući joj pravo glasa, ubrzo se za napisano i ispričala. No, njene riječi zapele su za oko mladom studentu, koji je svoj stav iznio za portal Dnevno.

“Po njenom mišljenju oni nemaju pravo odlučivati o sudbini države u kojoj ne žive, umirovljenici izvan Hrvatske ni bi smjeli primati mirovine koje su zaslužili. Ali htio bih postaviti nekoliko pitanja za Tatjanu Jurić. Prvo, ako dijaspora nema pravo odlučivati o sudbini Republike Hrvatske, onda devedesetih nije trebala uzeti za pravo pomagati Hrvatsku u ratu. Dijaspora je financirala obranu, humanitarnu pomoć, mnogi su se vraćali u domovinu kako bi uzeli pušku u ruke i išli na prvu crtu. Bojne Frankopan i Zrinski bile su sastavljene od Hrvata koji su bili u francuskoj Legiji stranaca te od Hrvata iz dijaspore. Mogli su graditi karijere u Legiji i drugdje i ne odlučivati o sudbini Hrvatske, mogli su reći što se to nas tiče, sigurni smo i ovdje. Dijaspora je novčano pomagala obranu, a sramota je nas Hrvata u zemlji matici što smo dozvolili pojedincima da se na tom novcu obogate. Ti pojedinci nisu marili za sudbinu Hrvata kojima su uzimali pomoć, preprodavali lijekove koji su možda mogli spasiti ili izliječiti dio branitelja da ne umru ili ostanu invalidi. Dijaspora je bila naša diplomacija koja je svijetu ukazivala na ratne strahote Vukovara, Škabrnje i ostalih okupiranih gradova. Oni su pomogli tome da svijet vidi da nas treba priznati i pomoći nam”, objašnjava ovaj mladić.

Posebno se dotakao voditeljičine izjave o mirovini te pojasnio kako predsjednik o tome ne može donositi odluke. Stoga je voditeljicu Jurić pozvao da ne govori o onome, o čemu ne zna.

“Broj mirovina koje idu u inozemstvo zanemariv je prema svotama koje dijaspora dan danas šalje u Hrvatsku. Neka istraživanja govore da novac koji dijaspora šalje Hrvatima, uglavnom svojoj rodbini, premašuje strane investicije u Hrvatsku. Opet postavljam pitanje gospođi Jurić. Ako po vama nemaju pravo odlučivati o sudbini Hrvatske, onda su, kad moram tako reći, Hrvati u dijaspori ludi što otkidaju od svojih primanja, plaća i mirovina, bez obzira kolika bila, kako bi pomogli svojim Hrvatima. Da, svojim Hrvatima, koji nažalost ne izjašnjavaju svoj identitet kao Hrvati iz dijaspore. Imao sam priliku biti među gradišćanskim Hrvatima. Iako su se njihovi preci odavno odselili iz Hrvatske, u 16. stoljeću, opet dan danas njeguju hrvatski jezik kojim se diče i kojeg s obzirom na utjecaj njemačkog dosta dobro govore što se ne bi moglo reći za mnoge vaše kolege voditelje koji kao da su se tek upoznali s hrvatskim jezikom i zvuče kao da im je vokabular ograničen, koristite sve više anglikanskih izraza, a imamo predivne hrvatske riječi za te izraze. Morao sam reagirati na ovu izjavu Tatjane Jurić, bez obzira tko je pobijedio na izborima, jer osuđivanje dijaspore meni je neprihvatljivo, iako mislimo da ništa ne znaju što se događa, ipak su bolje informiraniji u nekim stvarima od nas. Grizao bih se da ovo nisam napisao jer onaj tko ne priznaje dijasporu, za mene ne priznaje niti Hrvate u BiH, Vojvodini, Gradišću, Kanadi, Čileu i mnogim zemljama i pljuje na njihov doprinos u osamostavljivanju Lijepe naše”, zaključio je student u svojem pismu.