inauguracija svjetski mediji kolinda grabar kitarović

Svjetske novinske agencije javljaju da je Kolinda Grabar Kitarović inaugurirana za hrvatsku predsjednicu kao prva žena na toj dužnosti. Prenose dijelove njezina govora, posebice one koji se tiču posrnulog gospodarstva zemlje.

“Kolinda Grabar Kitarović prisegnula je kao prva hrvatska predsjednica nakon iznenađujuće pobjede na izborima u najnovijoj državi članici Europske unije”, navodi agencija AP i dodaje da su inauguraciji nazočili deseci regionalnih čelnika i stranih dužnosnika te okupile tisuće njezinih pristaša. Agencija ocjenjuje da njezina pobjeda na izborima povećava izglede da se na parlamentarnim izborima na vlast vrati HDZ.

Reuters je prenio dio inauguracijskog govora u kojem je Grabar Kitarović pozvala na “široki nacionalni konsenzus” za oživljavanje posrnulog gospodarstva. Agencija podsjeća da je Grabar Kitarovic pobijedila na predsjedničkim izborima u siječnju kao kandidatkinja konzervativne oporbene stranke HDZ-a, s obećanjem da će potaknuti vladu na čelu sa SDP-om da učini više za gospodarstvo koje je u recesiji od 2009.

I France Presse naglasak stavlja kako je nova hrvatska predsjednica, prva žena na toj dužnosti, pozvala na nacionalno jedinstvo radi oporavka gospodarstva. Inauguracija je održana u nazočnosti stotina građana i regionalnih dužnosnika, među kojima je i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, ističe agencija.

Ruska agencija TASS piše da je 46-godišnja Grabar Kitarović najmlađa predsjednica Hrvatske i također naglašava da je prva žena na toj dužnosti.

Navodeći da su inauguraciji nazočila izaslanstva 88 zemalja i međunarodnih organizacija, ističe da se posebna važnost pridaje nazočnosti premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Saudijske agencije prenose čestitku saudijskog kralja Salmana. “Čuvar dviju svetih džamija kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud poslao je čestitku Kolindi Grabar Kitarović u kojoj joj je uputio najbolje želje, zaželio joj ‘dobro zdravlje i sreću’, a ‘prijateljskom hrvatskom narodu stalni napredak i blagostanje'”.

Slovenski mediji opširno su izvijestili o inauguraciji nove hrvatske predsjednice, ističući njezinu poruku da će biti predsjednica svih hrvatskih građana. Slovenska tiskovna agencija STA navodi da je ona u “optimističkom govoru naglasila potrebu novog hrvatskog jedinstva” kako bi se prevladalo ekonomsku krizu, te da nema nijednog razloga zašto Hrvatska ne bi mogla biti bogato društvo.

Svi elektronički mediji u Bosni i Hercegovini opširno izvještavaju o inauguraciji nove hrvatske predsjednice, a za većinu njih je to i vijest dana. Javni servisi BH Radio 1, televizija BHT 1 i TV Federacije BiH (FTV) o inauguraciji Kolinde Grabar-Kitarović izvjestili su u prvim minutama svojih informativnih emisija, podsjećajući kako su joj nazočila sva tri člana Predsjedništva BiH. “Nova je predsjednica istaknula kako želi cijelu regiju u EU i NATO-u”, navela je BHT 1.

Svi javni servisi ističu kako se Grabar-Kitarović u inauguralnom govoru osvrnula na BiH te obećala kako će se skrbiti o pravima Hrvata koji žve u njoj. Sarajevski “Dnevni avaz” je na mrežnim stranicama istaknuo da je Grabar-Kitarović kao strateški interes Hrvatske navela gradnju dobrih odnosa sa Srbijom i Bosnom i Hrecegovinom te najavila potporu jačanju ravnopravnosti konstitutivnih naroda koji žive u BiH.

Čestitke novoj hrvatskoj predsjednici poslao je reis emeritus Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić izražavajući uvjerenje kako će mandat Grabar-Kitarović obilježiti uspješnost i pravednost, ali i kako će on biti od koristi i za BiH.