velikosrpstvo, udžbenik, srbi, radoš ljubić

Srbi su nebeski narod, a svi njihovi susjedi manje su vrijedni ljudi – to je, između mnogih drugih poruka, pouka udžbenika povijesti po kojem već desetak godina uče srpski gimnazijalci.

Autor njihova školskog udžbenika je Radoša Ljušić, a kako je to istaknuto u Slobodnoj Dalmaciji, u samom udžbeniku povijesti navodi se da su svi u etničkom pogledu Srbi, ali se nazivaju po teritoriju na kojem žive.

– Iako su svi u etničkom pogledu Srbi, njih često nazivaju po imenu teritorija na kojem žive – Crnogorci, Banaćani, Slavonci, Dalmatinci…

Vuk Karadžić vjerovao je da su Hrvati u etničkom pogledu samo oni koji govore čakavskim. Samo su pravoslavni Srbi znali što im je zajednička domovina, bili su svjesni svog zajedničkog imena i nisu ga skrivali. Sasvim je drukčije s predstavnicima druge dvije vjere (muslimani i katolici), koji su se skrivali iza regionalnih geografsko-etničkih naziva – Dalmatinac, Slavonac, Bošnjak – dio je to sadržaja koji moraju svladati tamošnji srednjoškolci.

– Srpsko nacionalno biće ostalo je trodijelno, ali dok se pravoslavni Srbi izjašnjavaju kao pripadnici srpske nacije, rimokatolici i muslimani sve se više smatraju Hrvatima, odnosno Bošnjacima – poučava autor srpske srednjoškolce.

A što o tome sadržaju kojem su izložene nove generacije srpskih učenika misle povjesničari?

– To je čista velikosrpska politika koja u svim institucijama traje od polovine 19. stoljeća do današnjeg dana – kazao je tako povjesničar Mato Artuković, koji se u svome radu pretežito bavi nacionalnom poviješću novoga vijeka, posebno hrvatsko-srpskim odnosima i ideologijama srpskih stranaka u Hrvatskoj u 19. i početkom 20. stoljeća. Poručio je Artuković kako se u njihovim udžbenicima stalno govori o Slavoniji, Srijemu, Baranji samo da bi opravdali velikosrpsku politiku, a baš nikada o tim dijelovima neće govoriti u cjelini, dakle o Hrvatskoj.

– Ništa me to ne iznenađuje. U svojim će knjigama ići toliko daleko da će i katolike proglasiti Srbima, ali kad žele istaknuti u svojim sadržajima da su Srbi bili proganjani, onda ti katolici više nisu Srbi, onda su oni Hrvati. To rade već stotinu godina – kazao je Artuković.

Matković: To je propaganda koja nema uporište

– U svim odgojno-obrazovnim materijalima trebaju biti isključivo objektivne činjenice temeljene na znanstvenim spoznajama, a ne na nečijim osobnim stavovima, željama ili svjetonazorima – poručila je tako Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja, komentiravši za Večernji list udžbenik povijesti za srpske gimnazijalce.

Da je takav sadržaj namijenjen isključivo u svrhu nacionalne propagande, istaknuo je povjesničar Stjepan Matković.

– To više odgovara nacionalnoj propagandi koja nema uporište u povijesnim činjenicama. To samo pokazuje na kojoj je razini njihovo ministarstvo koji je odobrilo takve udžbenike – kazao je Matković.

Izvor: Sloboda.hr/Vecernji.hr