Mladi veterinar Admir Fejzić (25) iz Visokog (BiH), svojim poslom dokazuje da je u toj zemlji ima posla za one koji žele raditi, bez obzira na tešku gospodarsku i političku situaciju u njoj.

Admir smatra kako su male farme koza, koje ne broje više od 50 grla, šansa za nova radna mjesta. Mali broj grla dovoljan je da jedna obitelj zarađuje daleko više nego što je trenutni prosjek u BiH.

“Moja farmice broji tek 20 koza, koje mi svaki dan daju oko 50 litara mlijeka. Jedna litra kozjeg mlijeka na tržištu košta četiri marke. Po ovoj računici, moje koze dnevno zarade oko 200 maraka (100 eura). Neka samo 30 posto od toga ostane meni, a 70 posto ide na održavanje koza, moja mjesečna plaća izađe oko 2000 maraka (oko 1.000 eura) – objašnjava Fejzić za agenciju Patria.

S prijateljem Muhamedom, Admir je vlasnik privatne veterinarske stanice u blizini Visokog. Posao s kozama pokrenuo je nedavno kako bi drugima pokazao da se od svog rada može dobro živjeti.

Nemam problema s prodajom kozjeg mlijeka. Kvalitetno je, izuzetno zdravo i traženo, a teško ga je nabaviti. Ako ga i ima da se kupi u nekom trgovačkom centru, to je uvozno mlijeko. A ljudi bi ipak piti domaće”, kaže Fejzić.

On će uskoro, pored mlijeka, početi proizvoditi i kozji sir, koji postiže daleko bolju cijenu od mlijeka.

“Trenuno uzgajam sanske koze. Ali, nedavno sam s otoka Paga iz Hrvatske dovezao alpsku kozu, koja daje i do pet litara mlijeka, to je oko 50 posto više nego sanska koza”, kaže Fejzić.

Autor: Sloboda.hr/NAP