pečenje kestena

Sladak i ugodan miris pečenih kestena pravi je mamac za njuh i nepca u hladnijim mjesecima. Želite li uživati u kestenima iz kućne radinosti? Evo kako ćete to lako učiniti.

Sezona kestena traje od početka listopada pa sve do kraja prosinca. U potrazi za zdravim kestenima prvenstveno obratite pozornost na njihovu boju, a sjajna smeđa površina pravi je pokazatelj zdravlja i svježine.

Kad nabavite svježe kestene, prije pečenja uzmite oštar nož i napravite dubok rez oko (gotovo cijelog opsega) kestena kako biste probili njegovu čvrstu ljusku. Nakon što prerežete školjku svakog kestena stavite ih u lim za pečenje i pecite na temperaturi od 350 stupnjeva oko 35 minuta. Nakon pečenja zamotajte ih u čistu platnenu krpu i ostavite tako pet do šest minuta da im se kora lakše skida. Dok su još dovoljno vrući, krenite s guljenjem ljuske.

Pečeni kesteni delicija su sama za sebe, a također se mogu iskoristiti kao sastojak brojnih deserta i ostalih jela. Recepte s kestenima koji će vas osvojiti na prvu možete pronaći ovdje.

Ljekovita svojstva kestena

Pitomi kesten je jestiv i uveseljava naše nepce dok se divlji koristi uglavnom u medicinske svrhe. Plodovi pitomog kestena imaju sposobnost čišćenja krvi i jačanja imuniteta. Osim toga, daju energiju jer su izuzetno hranjivi te sadrže za tijelo vrijedne minerale i vitamine poput magnezija, kalcija, fosfora, željeza i gotovo sve skupine vitamina B.

Osim ploda kestena, koji se koristi kao namirnica i dodatak brojnim jelima, listovi se upotrebljavaju za čaj i sadrže čak 95 posto tanina te razne esencijalne smole i vitamin K, a on se pokazao izuzetno djelotvornim kod zaustavljanja krvarenja.

U kombinaciji s majčinom dušicom, kesten liječi probleme s dišnim sustavom, čisti organizam, pomaže kod bolova u leđima i dijareje. Med od kestena je vrlo hranjiv i ljekovit, a najviše pomaže u liječenju gastritisa i probavnih smetnji, štiti jetru i pridonosi boljoj cirkulaciji.

Izvor: tportal