euro u hrvatskoj

Europska komisija nakon Brexita želi prisiliti sve članice Europske unije, među kojima i Hrvatska, da pod hitno uvedu euro te se tako odreknu svog monetarnog suvereniteta, piše britanski list Daily Express, a njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung navodi kako Komisija namjerava ubrzati dovršenje monetarne unije.

“Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, kako se vjeruje, odlučio je osigurati da svaka država članica koristi euro nakon što je narod Britanije glasovao za Brexit 23. lipnja”, piše Daily Express u utorak.

Juncker želi “ubrzati europsku integraciju tako što bi preostalih osam zemalja koristile euro”, kaže list navodeći Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Dansku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Švedsku.

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung isto tako piše da prema njegovim informacijama Europska komisija želi ubrzati “dovršenje” monetarne unije.

“S obzirom na predstojeći Brexit želi EU-Komisija okončati dosadašnju ‘EU s višestrukim valutama’”, piše u nedjelju FAZ pozivajući se na izvore bliske Junckeru. “Osim toga trebala bi se monetarna unija ‘tješnje povezati’”.

Nakon što su Britanci na referendumu zatražili izlaz iz EU-a, europski povjerenik za financije, Britanac Lord Johnatan Hill podnio je ostavku, a zamijenio ga je Valdis Dombrovskis iz Latvije.

Dombrovskis je već naglasio kako je mu je cilj što prije uvesti euro u zemlje članice koje ga još ne koriste.

Izvor: Sloboda.hr/Hina
Foto: Getty Images