europarlamentarci irska referendum o braku referendum u irskoj

Zastupnici u Europskom parlamentu uputili su samo dva dana prije održavanja referenduma o braku u Irskoj otvoreno pismo predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu, izražavajući zabrinutost za stanje demokracije u Irskoj uoči referenduma o braku.

U pismu se navode glavni prigovori načinu na koji je irska vlada provodila referendum koji je raspisala. Pismo donosimo u cijelosti:

20. svibnja 2015.

Otvoreno pismo g. Schulzu, predsjedniku Europskog parlamenta,
o irskom referendumu o braku, koji je daleko od slobodnog i poštenog

Poštovani g. predsjedniče,

Kao što možda znate, irski će građani ovoga petka, 22. svibnja, glasati na referendumu čiji je cilj izmjena irskog ustava tako da se brak redefinira kao zajednica bilo kojih dviju osoba, bez obzira na njihov spol. Nažalost, tijekom čitave kampanje prevladavala je atmosfera straha i zastrašivanja, stvarajući izborne uvjete koji su daleko od „slobodnih i poštenih“.

Zato pozivamo Vas, g. predsjedniče, da hitno i čvrsto intervenirate kako bi se ostvarili standardi koji su uobičajeni u sličnim situacijama.

EU za sebe tvrdi da je zajednica demokratskih država kojom upravlja vladavina zakona. Promatrajući kako se diljem svijeta provode izbori, ustrajemo na tome da je način provođenja kampanje jednako važan kao i provođenje samog izbornog postupka.

Ono što se događalo u Irskoj tijekom posljednjih mjeseci, neprihvatljivo je za članicu Europske unije:

• Baš sve političke stranke u Irskom parlamentu koje financira javnost, aktivno provode kampanju u korist prihvaćanja homoseksualnog braka, prijeteći svojim članovima isključenjem ako se ne prilagode stranačkoj politici.

• Svi mediji, bilo javni ili privatni, snažno podupiru stranu „za“, zanemarujući čak i odluku irskog Vrhovnog suda koji je odredio da skupine na obje strane debate dobiju 50% medijskog prostora. Osim toga, neka od poznatih medijskih lica aktivno promoviraju stranu „za“.

• Multinacionalne tvrtke sa sjedištem u Irskoj govore svojim zaposlenicima da glasaju „za“ i da promoviraju tu stranu u društvenim medijima. Imajući na umu da ove tvrtke zapošljavaju tisuće irskih građana tijekom teškog razdoblja za irsku ekonomiju, nije teško otkriti prikrivenu prijetnju.

• Strani je milijarder uložio milijune dolara u stranu „za“, što je postupak koji se protivi irskom izbornom zakonu, ali nije izazvao reakciju irske vlade.

• Što najviše uznemiruje, državna policija aktivno podržava stranu „za“, uključujući korištenje državnih sredstava ustupanjem policijskih stanica za fotografiranje. Ovo je pogotovo zabrinjavajuće jer je upravo irska policija zadužena za očuvanje integriteta glasačkih mjesta i izbornog procesa. Čak je i bivša javna pravobraniteljica za policiju Sjeverne Irske istupila osudivši ovakve neprikladne postupke policije.

Kao članovi Europskog parlamenta zabrinuti smo jer smatramo da je integritet irskog referenduma ozbiljno ugrožen. Ovakav je stav prema demokraciji u suprotnosti s ključnim vrijednostima Europske unije te stoga pozivamo Vas, g. predsjedniče, da poduzmete mjere koje smatramo neophodnima.

Beatrix von Storch, MEP
Branislav Škripek, MEP
Arne Gericke, MEP
Marek Jurek, MEP
Edouard Ferrand, MEP
Kazimierz Michał Ujazdowski, MEP

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr