elizabeta gojan hloverka novak srzić otkaz hrt

Sindikat novinara i medijskih radnika HRT-a potvrdio je da je u četvrtak zaprimio zahtjev za očitovanjem o redovnom otkazu Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić koji im je uputio glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.

Prema riječima Sanje Šegedin Miriovsky iz Sindikata novinara, rok za očitovanjem o otkazu novinarkama HRT-a ističe za osam dana, a o tome će se sindikati i zaposlenici očitovati u ponedjeljak.

Kako se doznaje s HRT-a, Elizabeta Gojan i Hloverka Novak Srzić, dobile su otkaz zbog neovlaštenog istupanja u javnost i štete koje su time prouzročile HRT-u, a naročito zbog medijskih istupa nakon sporne emisije i prijenosa inauguracije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović čime je navodno prekršen Pravilnik o ponašanju zaposlenika i Etički kodeks HRT-a.

Hloverka Novak Srzić i Elizabeta Gojan bile su nedostupne za komentar, a kako se saznaje, ogranak HND-a na HTV-u sutra će reagirati priopćenjem u kojem će zatražiti da se o ukinu sporne odredbe Etičkog kodeksa HRT-a.

Otkaze ugovora o radu dvjema novinarkama HTV-a oštro je osudio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka, izrazivši nadu da će podružnica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) na HTV-u dati negativno mišljenje na te otkaze.

“Odlučno i žestoko osuđujemo te otkaze”, rekao je Duka Hini, ustvrdivši kako je stav HND-a uvijek bio da novinari kao javne osobe imaju pravo istupati u javnosti bez da traže odobrenje za istup.

Duka smatra da posebice takav istup u javnosti ne bi nipošto smio biti razlog za otkaz pa će se takvom potezu usprotiviti svim legalnim sredstvima. HND i SNH će, najavio je Duka, o tom slučaju u ponedjeljak održati konferenciju za novinare. (Hina)