udba roman leljak

Austrija je zaprepaštena otkrićem da su mnogi političari, među kojima i nositelj liste Socijaldemokratske partije Austrije za izbore za Europski parlament, Eugen Freund, sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća bili suradnici jugoslavenske UDBA-e.

Roman Leljak, istraživač iz Slovenije koji je otkrio ove podatke, u ekskluzivnom intervjuu za srpski portal “Vesti” u dva nastavka objašnjava odakle mu te informacije, ali i što bi sve moglo zgrozi javnost u Austriji.

Freund je demantirao da je bio suradnik UDBA-e. Međutim, Leljak kaže da nikada nije tvrdio da je on bio suradnik jugoslavenske službe, odnosno da je sudjelovao u nekim akcijama.

“Za to ne postoji niti jedan sačuvani dokument. Jedino što tvrdim jest da u Arhivu Slovenije postoji registar suradnika UDBA-e i da se Freund tamo nalazi zaveden pod šifrom 14002 koja je uglavnom označavala strane diplomate. Na Freundu i vlastima Austrije je, ne da se bave nečim što nisam tvrdio, već da ospore ono što se nalazi u tom dokumentu”, objašnjava Leljak.

eugen freund udba jugoslavija

Mediji su prenijeli da su se na popisu UDBA-e nalazili i brojni članovi ranijeg generalštaba austrijske vojske. Leljak priča da se u arhivima slovenske UDBA-e nekada nalazilo čak 17.000 dosjea stranih diplomata, od čega je sačuvano samo 300. Od tog broja je 180 osoba, državljana Austrije koji su s UDBA-om surađivali u razdoblju od 1945. do 1990. godine, a mnogi od njih su za to primali novac o čemu također postoje brojni dokumenti.

Na tom spisku od 180 imena suradnika iz Austrije ima naravno i zvučnih imena, ali Leljak o njima sada ne želi govoriti zato što je predizborna kampanja u Austriji, pa neće da se njegovo istraživanje protumači kao lobiranje za bilo koju političku opciju u toj zemlji.

“Čitava priča su počela rasplitati tako što sam u arhivima UDBA-e otkrio da je u otmic i ubojstvu hrvatskog studenta Stjepana Crnogorca 3. srpnja 1972. godine u Strasbourgu, unutar grupe od devetorice pripadnika UDBA-e, aktivno sudjelovao i njihov suradnik iz Austrije Franz Frankl. On je tada bio policajac, a kasnije predsjednik Sindikata Austrije i visoki član Socijal-demokratske stranke u Klagenfurtu. Evo, već šest mjeseci pravosuđe Austrije mi ne odgovara na zahtjev da se ta priča razriješi. Pitanje je da li to ne rade zato što čuvaju svoje, ili interese tog nekadašnjeg policajca.

O tome postoje doista brojni dokazi, uključujući i tri audio alatne saslušanja Crnogorca, ali i dokumenta koja potvrđuju da je Frankl izveo Crnogorca iz stana i strpao ga u automobil.

Autor: Sloboda.hr/Vesti