višnja pavelić kćer poglavnika ante pavelića

Višnja Pavelić umrla je prije nekoliko dana, na sam Božić, u svom domu u Madridu. Redatelj Jakov Sedlar objavio je dio snimljenog intervjua s Poglavnikovom kćeri koji je napravio prije pet godina i za koji ga je molila da ne objavljuje dok ne umre.

Prije pet godina, u Madridu, u maloj sobici prepunoj knjiga, u stanu od nekih 70-ak metara kvadratnih, hrvatski redatelj Jakov Sedlar sjeo je s Višnjom Pavelić, kćerkom pokojnog Poglavnika dr. Ante Pavelića. Povod je bio dokumentarni film “Pavelić bez maske”.

Sedlar je 87-godišnju staricu zamolio da ispriča nešto o svom odnosu s ocem, privatne stvari. Razgovor je trajao dva puna sata. Namjera redatelja bila je da se razgovor sa kćerkom Pavelića objavi kako prilog spomenutom dokumentarcu, no Višnja ga je spriječila.

“Nemojte molim vas”, kazala mi je starica u strahu, prepričava nam redatelj.

“Znate. Ona je tada živjela u Madridu bez španjolskih dokumenata. Kada je čula sve što je izgovorila, prepala se. Bilo je to vrijeme kad je na vlasti bila ljevica i bojala se da je ne izbace iz zemlje”.

“Čekajte dok umrem”, rekla je tada i redatelj je ispoštovao.

Danas, pet godina nakon po prvi put imamo priliku čuti preko tri minute govora Višnje Pavelić. Priča o svom ocu, odnosu Crkve prema njemu, njegovom odnosu prema Židovima, o Stepincu.

“Crkva je uvijek bila protiv tate. Crkvu je smetala država. Oni su u prvom redu bili Jugoslaveni. No, to nije išta značilo jer ih je on uvijek respektirao”, kazala je i dodala kako Stepinac nikad nije volio njezinog oca. “Vatikan je bio izričito protiv Hrvatske”, dodala je.

Na pitanje bi li Pavelić danas bio zadovoljan s Hrvatskom, kazala je: “Radi Bosne ne bi sigurno. Bosna mu je bila glavna briga”, ponovila je nekoliko puta.

Višnja Pavelić umrla je prije nekoliko dana, točnije na sam dan Božića u 92. godini, u tom istom stanu u Madridu.

>>> INTERVJU s Poglavnikovom kćeri Višnjom: Da nije bilo NDH, ne bi bilo ni današnje samostalne Hrvatske

Izvor: Sloboda.hr/Dnevno