ranko ostojić borovo selo branitelji

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, postavio je bistu mladom francuzu HOS-ovcu, Jean-Michelu Nicolieru koji je sudjelovao u obrani Vukovara, a koji je na kraju ubijen. Također, most na spoju ulica J.J. Strossmayera i dr. Franje Tuđmana u središtu Vukovara preimenovan je u most ‘Jean-Michel Nicoliere’.

Gradonačelnik Penava je tako pokazao da drži do predizbornih obećanja, pogotovo zato što su se građani Vukovara u anketi izjasnili kako bi željeli da most dobije ime po mladom dragovoljcu te da se postavi njegova bista. Na otkrivanju biste bila je i Jean-Michelova majka.

Taj događaj su komentirali i gosti u ‘Bujici’ Velimira Bujanca, predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Tomislav Josić, Stožer i Željko Maršić- Zenga. Josić je tako rekao kako je žalosno vidjeti da je Jean-Michele došao iz Francuske braniti Hrvatsku, a u isto vrijeme je puno Hrvata pobjeglo iz Hrvatske. ”Drago mi je da je Penava uspio napraviti nešto što bivši gradonačelnik nije htio napraviti. U našim srcima će Jean-Michele uvijek živjeti”, istaknuo je Josić.

Inače, građani Vukovara su se na gradskim stranicama izjasnili te glasovali za ime mosta te je predviđeno da se zove po Jean-Michelu, međutim bivši gradonačelnik Željko Sabo je tu odluku stopirao jer je došla direktiva iz Zagreba. Tada se most nazvao ”Most prijateljstva”.

Nakon što je premijer Zoran Milanović napao splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara nakon što je postavljen spomenik palim pripadnicima HOS-a, postoji možda i bojazan da bi se to moglo dogoditi i u Vukovaru s ovom bistom. Josić je rekao kako je i to moguće. ”Mi imamo i spomenik palim redarstvenicima u Borovom selu i sve dvojezične ploče su prekrivene kamerama i sve se može vidjeti. Spomenik u Borovom selu nema kamera, iako ih nije problem instalirati. Zato se i događa svašta po njemu. Institucije ne žele staviti kamere. U ovom slučaju se nadam da se neće ništa događati”, zabrinuto je rekao Josić.

Između ostalog, u emisiji se spomenuo i Tomislava Merčepa te je Bujanec pitao kome on smeta. ”Blago Zadro su najzaslužniji za obranu Vukovara, napravili su liniju obrane, da nije bilo njih ni obrana grada ne bi bila takva. A naravno da smeta radikalnim Srbima koji su protiv Hrvatske, smeta im svatko tko je pružao otpor velikosrpskoj agresiji”, objasnio je Josić.

Nastavlja kako njega jako smeta kada netko ružno govori o privilegiranim braniteljima. ”U Hrvatskoj su privilegirani oni koji su napadali Hrvatsku, pogledajte samo kako abolirani Srbi sjede na čelu pa čak i u Vukovaru”, rekao je Josić.

SDP-ovac Franko Vidović se obrušio na skup branitelja koji je održan prije četiri dana kada je rekao da ga cijeli skup na glavnom Trgu podsjeća na ’91. godinu. ”Ja bih njemu zahvalio na tome i toj izjavi i drago mi je da je osjetio i sjetio se kakvo je ozračje bilo ’90-ih godina. Nadam se da će shvatiti da se ’91. godina ponovno događa i da ćemo pobijediti”, rekao je Maršić.

U emisiju se javio i gradonačelnik Penava koji je napomenuo kako oni još nisu ispunili sva obećanja, ali da se nada da će ih ispuniti. ”Bila je nekakva anketa koju je provodio prethodnik i anketa je rekla da bi most trebao nositi ime Michela. Naravno da je u vrijeme izbora došlo do izmjene sustava i sve je to palo u vodu. Nitko nema ništa protiv imena ‘Prijateljstva’, i ja nisam htio tada ulaziti u to. Osjetio sam da je most pravo mjesto za odati polast Michelu i svim onim Michelima koji su se žrtvovali za Hrvatsku”, objasnio je Penava.

Bujanec je podsjetio i na događaj kada je ministar Ranko Ostojić govorio u Borovom selu, skupina branitelja, uglavnom nekadašnjih specijalaca i pripadnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, odvojila se od protokola i okrenula leđa govornici, izražavajući na takav način svoj stav prema aktualnoj Vladi, prosvjedujući protiv ignoriranja zahtjeva branitelja u Savskoj 66 te postavljanja ćirilićnih ploča u Vukovaru.

Kako je to stvarno izgledalo u Borovu Selu u subotu ekskluzivno pogledajte u videu, od 35. minute.

Josić je rekao kako su oni imali jako puno razloga zašto su to napravili. Od toga kako se Vlada postavlja prema Vukovaru, pločama koje su postavljali po mraku, zatim privođenja i ispitivanja, tu je i Darko Pajić koji je stradao zbog jedne ploče. ”Vukovarci imaju razloga okrenuti leđa i iskreno ne znam odakle bih počeo. Sve goste smo uredno pozdravili i dobili su aplauz, ali on to nije zaslužio”, objasnio je Josić.

”Započet je proces trajnog nestajanja ovih današnjih struktura. Sada smo okrenuli leđa propasti Hrvatske, okrenimo se Hrvatskoj. Mislim da je tu sadržano sve što o tome treba reći”, istaknuo je Maršić.

Komentirali su i Milanovićev prijedlog da se mimohod na obilježavanju Oluje održi u Zagrebu.

”Ne bih se čudio da Milanović izađe s informacijom da bi Kolona sjećanja za Vukovar 18. 11. mogla napraviti koji krug oko Bundeka ili oko Jaruna u Zagrebu, samo da se ne radi velika gužva”, rekao je Josić.

Izvor: Direktno.hr