Povećan-izvoz-iz-BiH-za-22-odsto-680x388


U prvih osam mjeseci ove godine hrvatski robni izvoz dosegnuo je 50,5 milijardi kuna, što je 10,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz porastao 3,6 posto, na gotovo 86 milijardi kuna, pokazuju danas objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku javlja HRT.

Vanjskotrgovinski deficit iznosio je na kraju kolovoza 35,5 milijardi kuna, što je otprilike 1,6 milijardi kuna ili 4,5 posto manje nego u istom razdoblju lani. Pokrivenost uvoza izvozom u prvih je osam mjeseci dosegnula 58,8 posto, dok je u istom razdoblju lani iznosila 55,2 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da Hrvatska i dalje glavninu robne razmjene ostvaruje s članicama Europske unije, na koje se odnosi oko 64 posto ukupnoga hrvatskog izvoza u prvih osam mjeseci te 74 posto uvoza.

Hrvatski robni izvoz u EU u prvih osam mjeseci iznosio je 32,3 milijarde kuna, što je 13,6 posto više nego u istome lanjskom razdoblju. Uvoz iz članica EU istodobno je povećan za 5,5 posto, na 64 milijarde kuna.

Istodobno se u robnoj razmjeni sa zemljama nečlanicama EU bilježi rast izvoza za 4,7 posto, na 18,2 milijarde kuna, a pad uvoza za 1,6 posto, na 21,9 milijardi kuna.

Unatoč snažnom rastu, podaci za prvih osam mjeseci ukazuju na usporavanje stope rasta izvoza.

Od ulaska u EU zabilježen je dinamičan rast izvoza, a došlo je i do promjene metodologije izračuna, a u takvim okolnostima tek će druga polovina godine, kada podaci budu usporedivi, pokazati pravo stanje stvari, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Ističe i da je u kolovozu, uz usporavanje izvoza, došlo i do pada industrijske proizvodnje, što se može povezati sa slabljenjem gospodarske aktivnosti u zemljama EU-a, najvećim hrvatskim trgovinskim partnerima.

Izvor: HRT
Foto: Novac.ba