0638007.48

Javni dug nastavio je rasti i u prva dva mjeseca ove godine, te je krajem veljače dosegnuo 68 posto BDP-a, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Postojan primarni proračunski deficit, sve veći kamatni troškovi i odgoda reformi pridonijeli su snažnom rastu duga opće države, koji je samo u 2013. porastao za 36,5 milijardi kuna (19,9%) te je uz kontinuirani pad gospodarstva njegov udio dosegnuo 67 posto BDP-a.

Prema posljednjim podacima HNB-a dug opće države, koji uključuje dug središnje države, lokalne države i fondova socijalne sigurnosti na kraju veljače dodatno je porastao te je iznosio 223,5 milijarde kuna odnosno na oko 68% BDP-a.

U odnosu na siječanj ukupan dug je porastao 3,95 milijardi kuna odnosno 1,8% čemu je pridonijela unutarnja komponenta duga opće države (+2,9%) a najvećim je dijelom rezultat izdanja državnih obveznica u veljači na domaćem tržištu, dok je vanjska zabilježila blagi mjesečni pad (-0,2%).

Ukupni dug središnje države, koji u ukupnom dugu opće države čini udio od gotovo 98 posto, zabilježio je mjesečni rast od 1,8% (+3,96 milijardi kuna).

Ukupna državna jamstva u veljači su iznosila 53,4 milijarde kuna što u odnosu na siječanj predstavlja rast za 619 milijuna kuna odnosno 1,2%, pri čemu su se inozemna jamstva povećala za 543 milijuna kuna (+1,6%) dok su domaća povećana za 77 milijuna kuna (0,4%).

Državne potrebe za financiranjem i ove godine ostaju visoke, a procjenjuju se na na 20% BDP-a u 2014. U procjeni je obuhvaćeno refinanciranje dugova (uključujući srednjoročni dug) i neto državno davanje/primanje kredita.

Analitičari Raiffeisen banke prognoziraju usporavanje rasta javnog duga u nastavku godine s tima da bi krajem godine trebao dosegnuti 70 posto BDP-a. Najveći generator rasta bit će obveznice vrijedne 1,25 milijardi eura koje vlada izdaje ovoga tjedna. Sredstva pikupljena ovim izdanjem trebala bi pokriti potrebe države do kraja 2014. godine.

Izvor: Tportal
Foto: danas.net.hr