radimir čačić

Državni ured za reviziju dao je uvjetno mišljenje za 2015. Ministarstvu gospodarstva. Jedan je od razloga loše ocjene bacanje milijuna kuna za krpanje minusa na računu famoznog Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija koji je osnovao 2012. tadašnji prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, zbog čega se ovoj instituciji i tepa kao Čačićevu Centru.

Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora osnovan je početkom 2012. s ciljem pomaganja poduzećima u javnom vlasništvu u osmišljavanju investicija, a njegov rad trebale su financirati uglavnom javne tvrtke, i to po sustavu paušala. U međuvremenu je Centar od početnih 12 zaposlenih u godinu dana narastao na 28 zaposlenih, a sukladno tome krenuli su bujati i troškovi.

Samo u 2014., prema nalazu Revizije, Ministarstvo gospodarstvainjektiralo je u Centar pet milijuna kuna. Naime, te su mu godine troškovi za četiri i pol milijuna kuna premašili zaradu.

Već je tada Državni ured za reviziju predložio preispitivanje opravdanosti financiranja Centra proračunskim sredstvima. No isto se događa i u 2015. – Ministarstvo je nastavilo s financiranjem Centra na isti način, donacijom proračunskih sredstava u iznosu od četiri milijuna kuna.

No troškovi u prošloj godini narasli su za čak 32 posto u odnosu na 2014. Revizori su također ustvrdili da nije preispitana opravdanost financiranja Centra proračunskim sredstvima.

No početkom 2015. tadašnji ministar financija Boris Lalovac, u sklopu velike akcije racionalizacije državnih agencija, zavoda, fondova i slično, htio je Čačićev Centar pripojiti Agenciji za investicije i konkurentnost, zaduženoj za promociju strateških investicija. Analiza poslovanja pokazala je tada da CEI povjerene zadatke ne obavlja samostalno, nego za velik dio poslova angažira vanjske stručnjake, tako da rashodi za intelektualne usluge iznose gotovo 40 posto rashoda za plaće, pisao je tportal u ožujku prošle godine.

Spočitavao im se pokušaj nabave pet luksuznih limuzina, od čega su zbog pritiska javnosti tek djelomično odustali.

Pripajanje Agenciji za investicije i konkurentnost, ako je suditi prema komentaru Centra na nalaz Ureda za državnu reviziju, dogodit će se ove godine. ‘Centar je uključen u državni proračun za 2016. i projekcije za 2017. i 2018. Prema najavama Vlade Republike Hrvatske, u 2016. se planira pripajanje Centra Agenciji za investicije i konkurentnost’, kažu.

Izvor: tportal