državna matura esej

U svim srednjim školama u Hrvatskoj više od 40.000 maturanata pisalo je esej iz hrvatskog jezika. Svi su ispiti dostavljeni na vrijeme u škole, izjavila je glasnogovornica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ana Franić Božić. Ispit iz hrvatskog jezika održat će se 26. lipnja.

Dvanaest učenika Pomorske škole Split danas je pisalo krivi test iz hrvatskog jezika (esej). Službenih informacija iz te škole nema, a po pričanju maturanata očito je da su pisali jučer poništeni ispit iz hrvatskog jezika. U školi im još nitko nije rekao hoće li biti ponavljanja ispita. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) su za portal Srednja.hr potvrdili su kako nema govora da će se cijeloj generaciji poništiti esej, te da se ova situacija događala i prethodnih godina kada se uvijek pronalazilo najbolje rješenje da trud maturanata ne padne u vodu.

Esej iz hrvatskog jezika trebao se pisati jučer, ali je odgođen za danas jer su iz pulske privatne srednje škole “Juraj Dobrila” ukradena dva rezervna primjerka ispita. Policija je uhitila petero počinitelja. Riječ je o troje 18 godišnjaka, jednoj 18-godišnjakinji i 43-godišnjoj hrvatskoj državljanki. Policija je izvijestila da je dovršila kriminalističko istraživanje nad njima.

Utvrđeno je da su počinili kaznena djela – tešku krađa, skidanje i povreda službenog pečata i znaka, a 43-godišnjakinju da je počinila kazneno djelo pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela. Četvero 18-godišnjaka su 16. lipnja, između 10 i 15.50, u školi u Ulici R. Petrović u Puli, uzeli ključ prostorije u kojoj su bili zaključani ispiti. Otuđili su dva ispita i odnijeli 43-godišnjakinji koja ih je otvorila i uništila. Osumnjičeni su privedeni pritvorskom nadzorniku PU istarske.

Zbog tog je incidenta odgođeno i pisanje testa iz hrvatskog jezika A i B razine za petak 26. lipnja. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar novinarima je rekao da još uvijek ne zna koliki je trošak nastao zbog krađe te je pohvalio policiju koja je promptno reagirala i u rekordnom roku pronašla počinitelje.

Izvor: HRT