crobarometar

U zadnje vrijeme najjače hrvatske političke stranke usredotočene su manje-više samo na jednu stvar – kako dobiti izbore! Vrijeme uistinu leti. Tako se rade i objavljuju službene i ine ankete (koje se naravno i dobro naplaćuju), tko je gore, a tko dolje.

Prema istraživanju Crobarometra za travanj, što je većina medija objavila, HDZ-ova koalicija kod ispitanih građana prvi put vodi ispred Kukuriku koalicije. Da su sada parlamentarni izbori, HDZ-ov savez dobio bi 25,1 posto podrške, a Kukuriku 23,7 posto. Čelnici ovih političkih stranaka, naravno, “ne priznaju” ove rezultate, pa jedni i drugi tvrde da puno bolje stoje kod glasača. To je za njih ipak najvažnije. Međutim, ista anketa pokazuje i nešto drugo, što bi trebalo i moralo zabrinuti sve nas, a na što aktualni političari, prije svega oni koji trenutačno vode državu, samo “odmahuju rukom”, kao da se to njih ne tiče.

Riječ je o tome da čak 77 posto ispitanika smatra da Vlada ide u lošem smjeru, a njezin rad ne odobrava 73 posto građana! E, o tome TV i vodeći novinski mediji ne prave ankete među građanima, odnosno ne pitaju ih kakvo je njihovo mišljenje o “brodu koji tone”. Što o tako drastičnom, gotovo zabrinjavajućem “lošem smjeru” i “lošem radu” misle hrvatski branitelji, koji su baš bili ti koji su političarima prepustili vlast, od kojih je malo tko od onih koji sada drže čelne pozicije, sudjelovao u izravnom stvaranju hrvatske države? Ti koji su bili prvi kad je trebalo, a koji su danas, blago rečeno, tek “neka rupa na sviralu”, nakon pobjede u hrvatskom Domovinskome ratu, kako rekosmo, prepustili su državu političarima i politikantima, a što su oni od nje napravili, pa bili oni lijevi, desni ili nekakav centar, kako se vole nazivati?

Vidimo i sami, a neke druge ankete nam to i potvrđuju da smo jedna od najsiromašnijih država u Europi! Tako loše, kako živimo danas, nismo živjeli ni u vrijeme srpske agresije! (Sva sreća da imamo ratne tajkune i profitere koji su “legalno” stvorili svoja gospodarska carstva, pa za male plaće zapošljavaju relativno veliki broj ljudi). Kad su predsjednika države pitali, kako to da i njemu pada popularnost, on je odgovorio da “svima političarima pada popularnost”! A što je s oko 400 – tisuća nezaposlenih, što je s ljudima koji su branili i obranili hrvatsku državu a danas nemaju ni za kruh, što je s onima koji ne mogu otplaćivati kredite, pa su neprestano u nekakvim ovrhama (ne daju im ni za mlijeko), što je naposljetku s obećanjima da “kad mi dođemo na vlast onda će se bolje i ljepše živjeti”? Pa, eto, došli ste na vlast, a sada vam je jedina briga kako zadržati fotelje, skupe automobile, vile i istinske privilegije. Da, i one koji se nešto oštrije bune nastojati okriviti, omalovažiti, marginalizirati, pa ako treba i zatvoriti. Vlast je uistinu slast! Stoga bi svi koji ubuduće dođu na vlast trebali se obvezati, kazneno i moralno, ako ne ispune ono što su u predizborno vrijeme obećali, da će snositi posljedice. Tako i nikako drugačije.

Više nikome ne treba dati glas tek na lijepu riječ, na osnovu obećanja, ili rekla-kazala! Ljudi biraju nove ljude i novu vlast da im bude bolje, a ne gore. Što smo dobili ulaskom u Europsku uniju? Dobili smo uz ostalo zastupnike u Europskom parlamentu koji na sjednicama “pričaju sami sebi!” I time se hvale! Da, rekli bi pojedini političari, otkako smo ušli u EU bolje se živi, samo što mi to ne vidimo, slijepi smo pored vlastitih očiju, dok veliki broj, na desetine tisuća prije svega mladih, odlazi ili se sprema otići iz Hrvatske. Što su ulaskom u EU dobili hrvatski branitelji, bez kojih se ovo čudo ne bi ni dogodilo? Dobili su to da im pojedini političari, prije svega viču da su “privilegirani”, pa bi im najradije i uskratili sprovod s vojnicima da ne potroše ona streljiva kad im se odaje počast! (Ideju o ovakvoj “štednji” svojedobno je navodno izrekao “predsjednik nad predsjednicima” Stjepan Mesić, koji i dalje rovari i marginalizira hrvatske branitelje, ali i hrvatsku državu).

E, za to se nismo borili!

Nu, da sve ipak nije tako crno kako nam se čini, kako bi rekli oni na i oko vlasti, predlažemo da se prigodom ovakvih i sličnih anketa više osvrćemo na postotke o “dobrim ili lošim smjerovima” ili o “odobravanju ili ne odobravanju rada” Vlade i ostalih državnih institucija.

Stoga, ajde gospodo i drugovi, pričajte nam malo više o tome, a ne kako stojite na ljestvici popularnosti, ili tko je od vas bio na skijanju, a tko na ljetovanju!

Autor: Mladen Pavković