poplave slavonija gunja odštete

Stanovnicima poplavljenih sela županjske Posavine ovih su dana stigle potvrde da će im, zbog elementarne nepogode, na račune biti uplaćeni određeni iznosi novca. I dok neki zadovoljno trljaju ruke, drugi su ostali neugodno iznenađeni. HRT je pronašao dvije obitelji kojima će biti uplaćeno samo – nekoliko kuna!

Osamdesettrogodišnjoj Emiliji tlak je naglo skočio kad je u pročitala koliku joj odštetu za elementarnu nepogodu Općina nudi. Kako i ne bi – dobila je šest kuna i 74 lipe.

Susjeda Biljana prošla je još gore. Iako joj je voda potopila vrt i 15-ak voćki te se sve osušilo, za odštetu joj je dodijeljeno 4 kune i 49 lipa!

Fizičke osobe dobivaju 4% od štete koju su prijavili. Ako su prijavili 1000 kuna, dobili su 40 kuna.

Otvaranje žiro-računa za 6 kuna i 74 lipe skuplje je od dobivenog novca. Tako da će pomoć vjerojatno ostati državi jer tko nema, a ne otvori račun, ostaje bez novca.

Tako će se svih Emilijinih 6,74 i Biljanine 4,49 kune vratiti u državni proračun. Njih dvije osiromašene poplavom, a država bogatija za više od 11 kuna!

A u posjet županjskoj Posavini stiže predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Obići će mjesta stradala u prošlogodišnjoj poplavi. Posjet će započeti u Gunji sastankom s ministricom graditeljstva i prostornog uređenja Ankom Mrak-Taritaš te čelnicima županijske i općinske vlasti.

Više pogledajte u prilogu HRT-a.