branko hrvatin Vesna Mateak  Damir Klemenčić otpremnina apis pravosudna akademija

Pravnika Damira Klemenčića i ekonomisticu Vesnu Mateak uprava državne tvrtke APIS IT 2013. proglasila je neperspektivnim kadrom i ponudila im otkaze uz otpremnine u vrijednosti od 450.000 kuna. No, to i ne bi bila neka priča da Vesna Mateak na posao je čekala mjesec dana, a Damir Klemenčić pauzirao je tri dana. Oboje su iz APIS-a otišli na Pravosudnu akademiju koja je također u državnom vlasništvu.

Klemenčiću, koji je radio na poslovima pomoćnika prethodne predsjednice uprave APIS-a za pravne, tehničke i opće poslove, nova uprava isplatila je stimulatvnu optremninu od 240.000 kuna neto. Vesni Mateak, dotadašnjoj zaposlenici APIS-ova odjela za financije, uprava je u ljeto 2013. godine isplatila 210.000 kuna otpremnine. To dvoje “neperspektivnih” kadrova APIS-a, kako ćemo vidjeti u nastavku priče koju donosi Jutarnji list, odmah je nakon isplate otpremnina u toj državnoj tvrtki zaposleno na nova radna mjesta u državnom sektoru.

Dva radna mjesta

Pravosudna akademija, ustanova u vlasništvu države koja organizira edukacije za suce i tužitelje, 21. kolovoza 2013., raspisala je natječaj za popunu dvaju radnih mjesta, načelnika odjela za opće i pravne poslove i načelnika odjela za računovodstvo i financije. Slučajno ili ne, na oba radna mjesta u Pravosudnoj akademiji primljeni su “neperspektivni” bivši zaposlenici APIS-a Damir Klemenić i Vesna Mateak.

Pregovori o otpremnini

V. Mateak je iz APIS-a sa 210.000 kuna otpremnine otišla 1. srpnja 2013., a već u kolovozu natjecala se za novi posao šefice službe financija na Pravosudnoj akademiji na koji je i primljena.

Međutim, Damir Klemenčić je toga kolovoza, dok se javljao na natječaj za šefa pravne službe na Pravosudnoj akademiji, još bio zaposlen u APIS-u i s tamošnjom upravom pregovarao o otpremnini. Radni odnos u APIS-u završio mu je 8. studenoga 2013., a već idućeg tjedna, 11. studenoga, radio je na novom radnom mjestu kao načelnik odjela za opće i pravne poslove na Pravosudnoj akademiji.

Većina državnih tvrtki zaposlenima kojima otkazuje ugovor o radu uz stimulativne otpremnine na određeno vrijeme zabranjuje ponovno zapošljavanje u državnom i javnom sektoru, a u slučaju da u njemu uskoro nađu novi posao, dužni su prethodnom poslodavcu vratiti otpremninu. Uprava Apisa, međutim, takvu zabranu, kako doznajemo, nije ugradila u ugovore o otpremninama svojih sad već bivših zaposlenika kojih se što prije željela riješiti.

Podsjetimo, od početka srpnja 2012. godine, kada je s čela APIS-a otišla Dunja Jurica, bliska HDZ-u, a upravu tvrtke preuzeo Hrvoje Hrestak, blizak SDP-u, do danas je iz APIS-a otpušteno 85, a novozaposleno 115 radnika, od čega značajan broj onih s iskaznicom SDP-a. Većina onih s kojim je APIS u zadnje dvije godine raskinuo ugovor o radu otišli su uz pozamašne otpremnine. Damir Klemenčić i Vesna Mateak su među njima.

Stručni autoriteti

Odluke o raspisivanju natječaja za radna mjesta na Pravosudnoj akademiji donosi Upravno vijeće od 11 članova te državne ustanove u kojem sjede najveći pravosudni i stručni autoriteti: suci Vrhovnog suda, predstavnici DORH-a, sveučilišni profesori prava i predstavnici Ministarstva pravosuđa. Odluke o prijmu u radni odnos na Pravosudnoj akademiji donosi Komisija koju osniva Upravno vijeće. Na čelu Upravnoga vijeća u vrijeme zapošljavanja Damira Klemenčića i Vesne Mateak bio je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin. On je pak ovaj slučaj komentirao ovako: “To nije naš problem. Mi samo odobravamo raspisivanje natječaja i nakon provedenog natječaja potvrđujemo ispunjavaju li odabrani kandidati propisane formalne uvjete.”