drvo budućnosti paulovnija ogrijev

Drvo budućnosti koje raste tri puta brže od ostalih brzorastućih stabala i za pet godina dostigne 20 metara visine i 42 centimetra u obujmu – iz daleke Kine i Japana, pustilo je korijenje u Pomoravlju.

U pitanju je paulovnija ili carsko drvo, specijalni hibrid koji podnosi velike temperaturne razlike, a koje je Paraćinac Delimir Grkić, znatiželje radi, zasadio na svojoj njivi u Zmiču (Srbija).

Posadio je 150 stabala na šest ari i za tri mjeseca skoro sva su visoka tri metra, a debljina stabala im je oko šest centimetara, donosi portal novosti.rs. U rastu zaostaju samo one sadnice koje su bile pod vodom tijekom poplave u svibnju. Grkić je prezadovoljan kako se paulovnija u njegovoj njivi “primila”, iako je, navodi, bio prilično skeptičan kada se odlučio za sadnju. Ipak, radoznalost je pobijedila, a i ekonomski efekt, jer paulovniju poznavatelji nazivaju drvom budućnosti upravo zbog isplativosti njenog uzgajanja.

Ovo drvo porijeklom je iz Kine gdje se koristi više od 3.000 godina. Rasprostranjeno je i u Japanu, a u Srbiju je stiglo tek nedavno preko rasadnika koji se specijalizirao za proizvodnju i distribuciju ove sadnice. Stvar je u tome da su se tek sada pojavili hibridi ovog neobičnog stabla koji mogu uspijevati u klimatskim uvjetima kakvi postoje na ovim prostorima. Križanjem, paulovnija je adaptirana za naše područje, pa sad nove vrste mogu izdržati zimske temperature niže i od dvadeset stupnjeva Celzijusa ispod nule, a ljeti – preko 45 u plusu!

drvo budućnosti paulovnija ogrijev

Da krene sa sadnjom kineskog drveta, Grkića je potaknula, objašnjava, ekonomska kriza i jedna televizijska emisija o njemu.

“Cijena ogrjevnog drveta sve je veća jer se šume nemilice sijeku, a pošumljavanja nema. Stabla paulovnije zasadio sam zbog grijanja i, kako vidim, neću se pokajati. Zaista raste vrlo brzo tako da spremam nove sadnice. Na proljeće ćemo ih zasaditi još 1.000 na 40 ari i tako ću svojoj obitelji osigurati ogrjevno drvo za naredna tri do četiri desetljeća. Planiram sječu 10 puta u tom razdoblju, to jest svake četvrte godine”, izvodi ekonomsku računicu Grkić.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

Carsko drvo ima ogromne listove i lisnu površinu, zbog čega i raste tako brzo. Lako se obrađuje i spada u kvalitetno tehničko drvo. Za industrijsku uporabu spremno je za 7 do 10 godina, a za to vrijeme stablo doseže debljinu od pedesetak centimetara. U Kini običaj nalaže da se, kada se rodi žensko dijete, zasadi jedna paulovnija koja se sječe kad djevojka stasa za udaju. Od nje se pravi kompletan namještaj za miraz.

Nakon sječe, novo stablo izrasta iz panja. I tako sedam puta, što u velikoj mjeri čini vrlo isplativom investiranje u sadnicu.

NEKTAR

Zasadi paulovnije odlični su i za pčelare jer su njezini cvjetovi puni nektara. Paulovnija se još može koristiti za ishranu stoke. U tom slučaju sadi se gušće, a lisna masa kosi se svakih 20 dana. Ta stočna hrana hranjivija je od lucerne. Ako se otpalo lišće prekrije zemljom, dobije se kvalitetan humus za gnojenje.

KISIK ZA 60 LJUDI

Prema Grkićevim riječima, paulovnija je korisna i kao čuvar okoliša jer nije zagađivač prilikom sagorijevanja. Tona kineskog drveta “daje” svega pola kilograma pepela. Uz to, zbog velike mase i količine listova koji su široki i do 75 centimetara, paulovnija proizvodi veliku količinu kisika. Kaže da jedno stablo proizvede kisika koliko potroši 60 ljudi.