dražen breglec glasnović filozofskiFoto: Nacional

Dražen Breglec, bivši državni tajnik u Kalmetinom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i bivši potpredsjednik HSLS-a (na izborima za predsjednika tijesno je izgubio od Darinka Kosora), dva puta u karijeri izazvao je pozornost javnosti.

Ovaj put pažnju na sebe skrenuo je pismom saborskom zastupniku Željku Glasnoviću, umirovljenom generalu Hrvatske vojske. Pismo je reakcija na Glasnovićev komentar o studenatima Filozofskog fakulteta među kojima je i kćer Dražena Bregleca.

Desetak godina ranije na Bregleca je pozornost javnosti skrenulo saborsko Povjerenstvo za sukoba interesa kad ga je kaznilo s 20. 000 kuna zbog sukoba interesa.

Naime, 2010. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo ga je s 20 tisuća kuna, kao bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu prometa jer je postao članom Uprave kurirske tvrtke “City EX” prije isteka roka od šest mjeseci nakon napuštanja dužnosti, u kojem dužnosnik ne smije biti u nadzornim odborima i upravama trgovačkih društava.

Za mnoge je vijest da Breglec prelazi u City Ex bila neočekivana, jer je je u vrijeme dok je bio državni tajnik prozivao City Ex za kršenje zakona, a oni njega za sukob interesa. City Exu tada je smetalo što je državni tajnik u Ministarstvu, koje je nadležno za zakonsku regulativu poštanskih usluga, istodobno bio član Nadzornog odbora Hrvatske pošte, njihova glavnog konkurenta.

>Boris Vidić, tadašnji predsjednik uprave City Exa, prijetio je da će prijaviti Bregleca za zlouporabu položaja i tražiti naknadu štete od 10 milijuna kuna. Nekoliko godina kasnije odnosi su se popravili do te mjere da je City Ex za Bregleca pronašao mjesto u svojoj upravi.

Povjerenstvo je također utvrdilo i da Breglec nije podnio izvješće o svojoj imovini u zadanom roku od 30 dana po prestanku dužnosti.

Nakon što je od Darinka Kosora izgubio unutarstranačke izbore za predsjednika HSLS-a, nekadašnji državni tajnik Božidara Kalmete u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture povukao se iz politike, ali politiku nije zanemario.

Nakon HSLS-a počeo se približavati HNS-u te postao blizak krugu ljudi oko Radimira Čačića. U travnju 2012, kada je Kukuriku vladu Zorana Milanovića napustio Zlatko Komadina Breglec se spominjao kao kandidat za novog ministra, no karijeru je nastavio u upravi City expressu. Radio je i kao kao savjetnik u eko tvrtkama kontroverznog poduzetnika Davora Patafte, poznatog iz velikog sudskog postupka vezanog uz bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka.

Prijatelji generala Željka Glasnovića odbacuju Breglecove ocjene, posebnu dio gdje govori govori o moralu i saborskoj plaći, koju i Breglec financira,  naglašavaju da Glasnović saborsku plaću daruje djeci poginulih u Domovinskim ratu, a “moralizator Breglec” je kažnjen zbog sukoba interesa najvećom kaznom koju je izreklo saborsko povjerenstvo.

A Breglec, i direktori većine tvrtki u kojima je radio, završili su na sudu.

Izvor: Maxportal