omiš prebrojavanje glasova rezultati izbora ivan kovačić hsp

Iako su izvanredni lokalni izbori u Omišu završili trijumfom nezavisnog gradonačelnika Ivana Kovačića i njegove liste, koja je u Gradskom vijeću osvojila devet od 17 mjesta i apsolutnu većinu, ništa još nije gotovo: lokalni HSP zatražio je ponovnu kontrolu 193 nevažeća listića.

Toj stranci, naime, nedostajala su samo tri glasa da bi umjesto jednog dobila dva gradska vijećnika, a njega bi dobili iz Kovačićeve kvote, piše tportal. Novi – stari gradonačelnik tako bi izgubio većinu i bio prisiljen koalirati s dva vijećnika HSP-a ili eventualno jednim iz SDP-a, jer je jasno da suradnja s HDZ-om koji ima šest vijećnika potpuno nemoguća.

Predsjednik HSP-a Omiš Miljenko Vukasović kazao je da ponovna kontrola nevažećih listića ‘nije nikakva afera ili spektakl’, već logično korištenje svih legalnih i legitimnih prava budući da za još jedno vijećničko mjesto toj stranci nedostaju samo tri glasa. Na ponovljenim izborima zabilježena su 193 nevažeća listića, dok ih je na onim redovnim 2013. bilo 122.

Ponovljeno brojanje glasova u Omišu izaziva neugodna sjećanja na navodni pokušaj lažiranja izbora, jer je u izbornoj noći prije dvije godine – kada je postalo očito da HDZ nakon dva desetljeća gubi vlast – zabilježen pokušaj kontrole svih nekoliko tisuća glasova, i to bez prisutnosti oporbenih promatrača. Nakon što je omiške ulice preplavilo preko tisuću građana u prosvjedu protiv namještaljki, Izborno povjerenstvo i bivši gradonačelnik Ivan Škaričić odustali su od tog pokušaja.