maja sever, hrt, treći program, nevenka dujmović

Na sjednici Programskog vijeća HRT-a u utorak bilo je prilično burno. Osim što nekima poput Nede Ritz smeta prisutnost adventskog vijenca u kadru, javili su se i članovi kojima smeta razgovor o grobovima 45., nepristrano izvještavanje koje uključuje sugovornike s obje strane i porast slušanosti Trećeg programa Hrvatskog radija.

Konkretno, u jednom trenutku sjednice novinarka Maja Sever požalila se što su na Trećem programu Hrvatskog radija urednice Nevenke Dujmović zastupljene povijesne kontroverze o kojima su u razgovorima “uvijek zastupljene dvije strane” (na HR3 se primjerice, emitiraju dvije povijesne emisije o kojima se govori o grobovima i događajima iz 1945.).

Maji Sever pokušala je replicirati prozvana urednica: “Moram reći da je sramotno da novinarka Informativnog programa koja se uvijek poziva na profesionalizam ima nešto protiv koncepta u kojem se čuju dvije strane.”

Na to je Nevenku Dujmović prekinuo predsjednik Programskog vijeća Zdravko Kedžo upozorivši je da ne smije koristiti takve izraze te da je to potpuno neprimjereno.

Dujmović je istaknula da će kao urednica kulturnu i društvenu scenu pratiti u punoj pluralnosti i svjetonazorskoj raznolikosti.

Sever je također kontatirala da je program HR3 preležeran i da se podilazi slušateljima, a da meritum Trećeg programa javnog radija nije dizanje slušanosti. Potom su se obrušili i na supruga Nevenke Dujmović, Tihomira, koji, podsjetimo, nedjeljom vodi emisiju na HTV1 “Iza zavjese”.

Neda Ritz rekla je kako je to pristrano vođenje i pitala je zašto ide emisija s tako dosadnim gostima u dvije emisije zaredom.

Dodajmo da se novoimenovani v.d. ravnatelj programa Domagoj Božidar Burić i v.d. glavnog ravnatelja Blago Markota nisu uključili u raspravu ostavši po strani.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr