Josip Stjepandić styria večernji list

Dr. Josip Stjepandić otvorenim pismom obratio se sveučilišnome profesoru Johannu Trummeru, predsjedniku austrijske Katoličke medijske udruge, otvorenim pismom u kojem upozorava na skandalozno stanje u hrvatskim izdanjima Styria Media Group AG koja je u vlasništvu te udruge.

Bezuspješno se nekoliko puta obraćao vodstvu Styrije Hrvatska, a njegovo otvoreno pismo donosimo u cijelosti:

“Štovani gospodine Professor Dr. Dr. h.c. Johann Trummer,

ovim otvorenim pismom obraćam Vam se s pun povjerenja, da bih Vas upozorio na skandalozno stanje u hrvatskim izdanjima Styria Media Group AG, gdje su po mome mišljenju neophodni žurni pomaci. Budući sam se već bezuspješno obraćao vodstvu Styria-e Hrvatska, ovaj je korak neizostavan, nakon što sam putem interneta doznao da Vi nadzirete Media Group u Vašoj funkciji kao predsjednik od Katholischer Medien Verein.

Kao negdašnji doktorand na Tehničkom Sveučilištu Graz izdanja Styria-e upoznao sam 80-ih godina prošlog stoljeća, npr. die „Kleine Zeitung“: male, fine, objektivne, u katoličkom duhu. S tim iskustvom obradovao sam se kad je izdavačka kuća „Večernji list“ svojedobno ušla u sastav Styria-e, jer sam očekivao osjetno poboljšanje kvalitete.

Na žalost, moja očekivanja nikad nisu bila ispunjena. U međuvremenu je došlo do pogoršanja, o čemu se mora otvoreno govoriti.

Ukratko: „24 sata“ u potpunosti je, a „Večernji list“ u velikoj mjeri antikatolički, jer prenose sliku svijeta, koja se vrlo teško može spojiti s katoličkom vjerom. U međuvremenu to su postala dva propagandna glasila u neokomunističkom ruhu. Zašto je došlo do toga, postoje mnoge spekulacije – i u stručnim krugovima. U to se pak ne bih htio miješati.

Mene strašno smeta da ovi listovi posve očigledno manipuliraju, pače svjesno krivo informiraju, te time izazivaju veliku štetu, makar su formalno „bliski Crkvi“ i navodno imaju jednog svećenika (don Ivan Tolj) u svome vodstvu.

Postupanje ovih listova vrlo je jednostavno: nakon nekog važnog dogadaja u životu Crkve u Hrvatskoj, oni izvuku aferu iz šešira i razglabaju o njoj na mnogo prostora, da bi pokazali tamnu stranu takove „zle Crkve“. To je matrica, koju iz komunističkog vremena jako dobro znamo.

To nije samo sablazan, koju se mora bezuvjetno ukloniti, nego i uvrjeda za zdravu pamet.

Neposredan povod za ovo pismo je intervju s evangeličkim teologom Peterom Kuzmičem, koji je objavljen u „Večernjem listu“ od 8. lipnja 2015, u kojem grubo kritizira svoje katoličke kolege. Ovaj samozvani „papin znanac“ tamo tvrdi, da „neki hrvatski biskupi s nacionalističkih pozicija nastupaju antidemokratski i antiekumenski te tako politizacijom i zloupotrebom nacionalne religije pod krinkom domoljublja sebe predstavljaju kao najpouzdanije čuvare hrvatstva i nezaobilaznu paralelnu vlast“.

Ništa u toj tvrdnji nije istinito, ona me pak podsjeća na najgore dane Titova komunizma. Iz vlastita iskustva mogu posvjedočiti, da Hrvati mogu i moraju biti posebno ponosni na svoje pastire. Dok u današnjoj Hrvatskoj jedna državna funkcija odkazuje za drugom, Katolička Crkva, a napose njezina hijerarhija, jedna je od rijetkih organizacija, koja zemlju čuva od podpune propasti.

Zašto je pak taj intervju mora biti objavljen SADA? Jasno, da bi se prigušio prevladavajući dojam Papinog posjeta u Sarajevu, kojeg je neokomunistička vlada in Hrvatskoj naprosto ignorirala.

Dalje bih Vam želio navesti tri druga primjera:

1. U prosincu 2013. u Hrvatskoj je proveden referendum, kojim je brak utvrđen kao zajednica žene i muškarca. Neokomunistička vlada i njoj vjerni mediji su prije toga proveli veliku, ekstremno neukusnu antipropagandnu kampanju. Na koncu je i „Večernji list“ stao na vladinu stranu, te je ignorirao završnu proslavu građanske inicijative. U privitku imate moj mail, koji sam tada poslao glavnome uredniku te upravi kuće, koji je ostao bez odgovora.

2. „Večernji list“ zapošljava kolumnista Branimira Pofuka, koji izgleda ima zadaću da kritički promatra hrvatske biskupe. Tako je jednu rečenicu iz uvoda biskupa Vlade Košića za vrijeme godišnje komemoracije za hrvatske mučenike u Udbini 30.8.2014 uzeo za povod, da iz toga isplete cijelu kolumnu:

http://www.vecernji.hr/hrvatska/perpetuum-morbile-ili-hrvatska-spirala-smrti-koja-naciji-ne-da-iz-groba-959506

Na koncu dolazi do zaključka, da „dok je papa Franjo jednostavno evanđeoski dosljedan molitelj za mir protiv svakog rata, njegov biskup Košić svoj pastirski križ pretvara u vagu kojom prosuđuje krive i prave i nepogrešivo razlučuje mučenike od mučitelja.“ Svaka sličnost s gore citiranom izjavom P. Kuzmiča sigurno je posve slučajna!?

Po toj metodi moglo bi se uzeti iz svake propovijedi po jednu rečenicu, koja bi se dala kritizirati. Sama činjenica, da jedan „katolički“ izdavač plaća kolumnista da analizira biskupovu homiliju prema sadržaju koji bi se mogao kritizirati, apsolutno je bez presedana!

3. Kratko nakon što je novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske preuzela svoju službu, pozvala je vrlo popularnog franjevca da blagoslovi njezin novi ured. To je običaj, koji u Hrvatskoj spada u tradiciju: svatko se rado dade blagosloviti. Iz tog poteza predsjednice mogla bi se izčitati mnoga pozitivna simbolična značenja. Usprkos tomu, već drugi dan javio se u „Večernjem listu“ „drug“ Silvije Tomašević, dopisnik iz Rima, koji tu ulogu obnaša još iz komunističkog vremena, da bi novoj predsjednici očitao lekciju:

http://www.vecernji.hr/hrvatska/predsjednicki-se-ured-ne-blagoslivlja-drzava-je-sekularna-991488

On je glatko utvrdio da je blagoslov ureda predsjednice naprosto nedopustiv, jer u Hrvatskoj ima i „drugih“, ne samo katolika. Zanimljivo je da se ti „drugi“ uopće nisu javili za riječ.

Takvih bi se primjera moglo skoro proizvoljno nizati. Treba samo pročitati grube komentare čitatelja ispod nekih članaka u internetskom izdanju „Večernjeg lista“.

Moja kritika upućena je manje prema pojedninim novinarima, a više protiv vodećih urednika koji odlučuju TKO će ŠTO pisati.

Tako su mnogi kolumnisti, kritični prema režimu (Tihomir Dujmović, Ivan Starčević, Ivan Šola) odpušteni, nakon što su kritički pisali o nekim potezima bivšeg predsjednika Josipovića. Reda radi napominjem, da je Hrvatsko nacionalno etičko sudište Josipovića osudilo zbog veleizdaje i da je pitanje smjene vlasti, kad će mu se suditi pred regularnim krivičnim sudom.

Uvjeren sam da je dostignuta točka kad su neophodne odlučne mjere u Styria Hrvatska, da bi se spriječila još veća šteta. Ili se odijeliti od tog doslovnog stranog tijela u koncernu Styria (Komunistička Partija bila bi sigurno prirodni kupac) ili uzpostaviti tamo uredničku politiku, koja slijedi naputak od Katholischer Medien Verein.

Budući uredništvo „Večernjeg lista“ kritična pisma čitatelja već dulje vrijeme naprosto ignorira (primjer: pismo Prof. Dr. Zdravka Tomca, bivšeg dopredsjednika hrvatske vlade), sadržaj ovog pisma podijelit ću ne samo s hrvatskim biskupima, nego i sa širom javnošću.

Okolnosti, koje su dovele do ovog pisma, duboko žalim i istodobno se nadam da sam Vam dao poticaje za Vaš budući rad.

Sa štovanjem

Podpisano: Dipl.-Ing. Dr. techn. Josip Stjepandić

Bensheim, 20.6.2015″

*Dr. Josip Stjepandić je stručnjak na području suvremenih tehnologija i inovacija, koji desetljećima živi i radi u Njemačkoj, ali prati događaje u domovini.