inicijativa peticija za dom spremni ivan poljaković

Neozbiljno je, bez obzira na sadržaj, davati u javnost omalovažavajući i neargumentiran odgovor, komentirao je tako zadarski profesor dr. Ivan Poljaković, rekaciju iz Ureda predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović na peticiju o uvođenu pozdrava “Za dom spremni” u Oružane snage RH.

Podsjetimo, u utorak je iz Ureda predsjednice neslužbeno poručeno kako je inicijativa da se pozdrav “Za dom spremni” uvede kao službeni pozdrav u Oružane snage RH neozbiljna, neprihvatljiva i na razini provokacije.

Dr. Poljaković, filolog i povjesničar književnosti, te docent za Engleski jezik Sveučilišta u Zadru jedan je od potpisnika peticije. Njegovo reagiranje prenosimo u cijelosti:

“Peticiju potpisanu od strane 3200 osoba, među kojima su mnogi priznati hrvatski znanstvenici, da se razmotri mogućnost uvođenja pozdrava “za dom spremni” u službenu uporabu u Oružane snage Republike Hrvatske, Ured Predsjednice je nazvao neozbiljnom, neprihvatljivom i provokativnom.

Smatram da je ovakav odgovor Predsjednice putem svog ureda neozbiljan i to iz dva razloga. Prvo, neozbiljno je, bez obzira na sadržaj, davati u javnost omalovažavajući i neargumentiran odgovor na peticiju koju su potpisali mnogi hrvatski akademici i doktori znanosti. Ako ništa drugo, već sama činjenica što je ona potpisana od strane vrhunskih znanstvenika Republike Hrvatske, minimum pristojnosti bi bio odgovoriti na sadržaj uljudno i argumentirano. Drugo, sam sadržaj peticije je potpuno legitiman. Opće je poznato da je pozdrav ”za dom spremni” stari hrvatski pozdrav, koji su koristili i branitelji u Domovinskom ratu. Hrvati su još u sedmom stoljeću, nakon prihvaćanja kršćanstva, obećali papi Agatonu da neće više napadati tuđe zemlje već samo braniti svoj dom. Postoji i sudska presuda Prekršajnog suda u Kninu (Posl. br.:Pb 4. J-329/11) u kojoj se izričito kaže ”da je pozdrav ‘za dom spremni’ poznat kroz cijelu hrvatsku povijest još od vremena Šubića i Zrinskog te da time ne predstavlja nikakvo tzv. ustaško obilježje kako mu se vjerojatno stavlja na teret”.

Prema tome, ovakav odgovor Ureda Predsjednice, za koji držim da je odgovorna isključivo Predsjednica, u najmanju ruku je neozbiljan. Time se Ured Predsjednice izruguje hrvatskoj povijesti, braniteljima, i na koncu hrvatskom narodu koji napokon želi biti svoj na svome.

Doc. dr. sc. Ivan Poljaković”