hasanbegović industrija holokaust Zuroff

Nakon što je Efraim Zuroff javno napao hrvatskog ministra dr. Zlatka Hasanbegovića, dao je i intervju tjedniku Nacional. Razgovor je vodila Zrinka Vrabec Mojzeš, poznata promotorica predsjednika Mesića, savjetnica bivšeg predsjednika Josipovića i nesuđena članica diplomatskog kora.

Nacional reklamira intervju sa g. Zuroffom naslovom: Interview: Efraim Zuroff: Hasanbegović je sramota za Hrvatsku, a Banac idiot”.

Osim uvreda na račun pozantog američko-hrvatskog povjesničara, g. Banca, Zuroff, inače poznat po tome da je osporio prošle godine u Beogradu da je u Srebrenici počinjen zločin, iako je to potvdio Europski sud pravde, iznio je niz neistina na račun g. Hasanbegovića – osobito vezano za knjigu “Industrija holokausta: razmišljanja o izrabljivanju židovske patnje” Normana G. Finkelsteina. Zuroff potpuno neistinito tvrdi da knjiga osporava holokaust, dok knjiga, osporava industriju koja izrabljuje holokaust, uključujući u to i političke interese države Izrael. Isto tako na potpuno nevjerojatan način tereti ministra Hasanbegovića za činjenicu da tu knjigu, izdatu i u Izraelu, reklamiraju neki supremistički websiteovi.

Krenimo redom, evo što je g. Zuroff napisao o knjizi:

“Sama činjenica da Zlatko Hasanbegović objavljuje takvo smeće koje on reklamira na web stranici poznate bijele supremističkeorganizacije Stormfront, dovoljan je razlog za njegovu diskvalifikaciju kao ministra u vladi zemlje koja je ugledna članica Europske Unije. Još je gore u hrvatskom kontekstu ministrovo slijepo odbijanje da prizna genocidnu narav ustaškog režima te njegov prezir hrabrih hrvatskih antifašista koji su se borili protiv tog režima. Ova potpuno neutemeljena revizija povijesti Drugog Svjetskog rata i Holokausta potpuno je potupno pretjerana i apsolutno neutemeljena”, navodi se u izjavi koju je Zuroff objavio.

Isto je Zuroff ponovio u intervjuu za Nacional, koji je s njim vodila Zrinka Vrabec Mojzeš (http://www.nacional.hr/interview-efraim-zuroff-hasanbegovic-je-sramota-za-hrvatsku-a-banac-idiot/): “To je osoba koja reklamira knjige koje je objavio diskreditirani američko-židovski autor Norman Finkelstein protiv komemoracije Holokausta na web stranici Stormfront, “najrasističkijoj” stranici koja uopće postoji na webu. On propagira takve knjige, što ga potpuno diskreditira i to je uvreda za svaku preživjelu žrtvu Holokausta na svijetu.”

A sada činjenice o knjizi:

U ovoj knjizi Norman G. Finkelstein, američko-židovski povjesničar, tvrdi da američki židovski establishment zlorabi sjećanje na holokaust za političku i financijsku dobit, kao i za ostvarivanje političkih interesa države Izrael.Finkelstein smatra kako je “industrija holokausta”, oštetila židovsku kulturu i autentično sjećanje na holokaust.

Autor knjige navodi kako je njegova svijest o “nacističkom holokaustu” ukorijenjena u iskustvima njegovih roditelja u Varšavskom getu i koncentracijskom logoru, gdje je, s izuzetkom njegovih roditelja, “svaki član obitelji, s obje strane, bio ubijen od strane nacista”. Ipak, tijekom njegova djetinjstva nitko nije pitao zašto njegovi majka i otac pate. On smatra: “Bila je to uljudna tišina, bila je to ravnodušnost”. Nakon uspostave “industrije holokausta” počeli su izlijevi tjeskobe zbog stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu. Ta ideologija je dala Izraelu status “države žrtve”.

Autor je snažno ogorčen društvom u kojem živi (“odvratna banda plutokrata, zločinaca i varalica kao i užasnih apologeta američke i izraelske sile”) i dokazuje da je “holokaust” ideološka predodžba nacističkog holokausta (stvarnog povijesnog događaja), navodi Biljana Lalić u svojoj recenziji ove knjige (http://hrcak.srce.hr/21851).

Sama knjiga se sastoji od tri dijela. U prvom dijelu, pod nazivom “Kapitaliziranje holokausta”, autor kreće od toga da je donedavno pojam nacističkog holokausta jedva postojao u američkom životu i kao pravi razlog za to vidi konformističku politiku američkog židovskog vodstva i klimu poslijeratne Amerike. Navodi kako je svaki identitet utemeljen na nekoj posebnoj povijesnoj potlačenosti, a Židovi su potražili identitet u holokaustu.

U drugom dijelu koji nosi naslov “Varalice, prevaranti i povijest”, a autor se bavi jedinstvenosti i sakralizacijom holokausta.

Treći dio knjige nosi naslov “Dvostruka ucjena”, te u njemu autor govori o pitanju novčane reparacije žrtvama, ali ističe kako je najmanja svota došla do onih kojima je bila potrebna.

“Finkelstein smatra kako je jedino rješenje za uspostavu normalnih odnosa učiniti nacistički holokaust predmetom racionalnog ispitivanja jer abnormalnost holokausta ne izvire iz samog događaja, nego iz izrabljivačke industrije koja je izrasla oko njega”, navodi Biljana Lalić na kraju recenzije.

Činjenice o knjizi jasno pokazuju da ona ne predstavlja revizionizam holokausta. Posve je jasno je da su roditelji autora oboje bili u logoru i da su mu nacisti pobili obitelj s očeve i majčine strane. Autor u svojoj knjizi dovodi u pitanje “industriju holokausta” i usuđuje se propitkivati istinu, u čemu ga je, npr. podržao Sipelgerg, ali se s njim ne slaže Zuroff.

Izvor: Sloboda.hr/narod.hr